CATASTROFE AL JAPÓ
Especials 17/03/2011

180 “herois” lluiten per refredar Fukushima

Els operaris de la companyia elèctrica Tepco, propietària de la planta nuclear, es juguen la vida remullant la planta per evitar una gran fuita radioactiva

Redacció
1 min
Helicopters remullant Fukushima

BarcelonaMentre tot el món està pendent de l'evolució radioactiva de la central nuclear de Fukushima, 180 persones lluiten per evitar mals majors. Se'ls considera els 180 “herois de Fukushima”, per la seva força d'exposar-se al mal radioactiu. Procuren evitar que la tragèdia es maximitzi. La tasca d'aquests operaris, entre els quals hi ha enginyers, bombers i altres tècnics, és remullar constantment els reactors. Ho fan bombant aigua des del mar fins als reactors fora de control, per frenar-ne el sobreescalfament, després que el terratrèmol n'invalidés el sistema de refrigeració.

Aquests treballadors formen part dels 800 que la planta té en nòmina i que va desallotjar els primers dies. No ho tenen fàcil ni treballen en situacions gens còmodes. Es troben tancats dins d'un vestit hermètic, preparat contra la radiació i han de suportar pesades bombones d'oxigen per respirar. Són 180 anònims de qui l'empresa TEPCO, responsable de la planta, no n'ha volgut donar la identitat.

Els operaris treballen en torns de 50 persones, de manera que tinguin temps suficient per descansar i allunyar-se la zona perillosa. En els seus descansos s'alberguen en una central operativa que està protegida contra la contaminació radioactiva. Són l'última oportunitat per evitar la catàstrofe.

A banda dels operaris que llancen tones d'aigua des de camions cisterna, també hi ha helicòpters militars de les Forces d'Autodefensa del Japó. Aquests llancen aigua sobre el reactor 3, el que provoca que en surti vapor d'aigua.

stats