Especials 30/06/2012

Un homenatge a Xirinacs obre el Correllengua 2012 a Ripoll

Mig miler de persones participen en els primers actes de la festa major de la llengua catalana

Ara
2 min
Encesa de la flama del Correllengua 2012, a Ripoll / CAL

BarcelonaPer setzè any consecutiu, el Correllengua és una realitat. Amb el record de Lluís Maria Xirinacs com a leitmotiv, la primera jornada d'aquesta festa major a la cultura i la llengua catalanes que organitza la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) s'ha fet aquest dissabte al Ripollès, amb la implicació de nombroses entitats de la comarca i la participació de mig miler de persones.

Després d'una visita matinal al monestir de Santa Maria de Ripoll, més de 200 persones s'han reunit al pla de Can Pegot, sota un sol de justícia, davant del monòlit dedicat a Xirinacs per retre homenatge al filòsof i pensador, mort a Ogassa (Ripollès) l'estiu del 2007. L'acte ha inclòs la lectura del manifest d'aquest any –escrit per Màrius Serra, que n'ha enregistrat una lectura en vídeo– i l'encesa de la flama del Correllengua 2012, a més de la interpretació de la cançó 'El Banderer de la Pau', a càrrec de Núria Roig, i l'actuació dels grallers d'Ogassa.

A la tarda, després d'una cercavila molt concorreguda per Ripoll, els actes s'han concentrat a la plaça de la Lira amb la benvinguda de l'alcalde, Jordi Munell, i del portaveu del Correllengua de Ripoll, Miquel Casas.

Tot seguit, ha estat el torn per la dansa i la música tradicional, amb l'Esbart Dansaire Eudald Coma, de Ribes de Freser, i els Randallaires. Després, la lectura del manifest ha donat pas al parlament de l'escriptora Isabel-Clara Simó, que ha glossat la figura de Xirinacs i la importància del moviment del Correllengua.

Finalment, s'ha viscut un dels moments més emocionants, amb l'espectacle poètic i musical 'Amb tu' de Jaume Calatayud i Vicente Monera, que entrellacen el relat d'episodis de la vida de Xirinacs amb versos de poetes catalans. Pep Ribas, president de la CAL, ha clos l'acte.

I a la nit, el concert per la llengua, a l'espai Eudald Graells, ha aplegat el públic més jove.

stats