REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Especials 10/03/2011

El president del Iemen també anuncia reformes

Anuncia que aprovarà una nova Constitució abans de final d'any. Reforçarà la separació de poders i les funcions del Parlament

Agències
2 min

SanaàEl president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, ha anunciat que abans de finals d'any promourà canvis en la Constitució per reafirmar la separació de poders i reforçar les funcions del Parlament. El governant ha fet la promesa en un míting que ha fet en un estadi de la capital, Sanaa, escenari de protestes populars des de fa més d'un mes per exigir el final del règim. D'aquesta manera, Sàleh –al poder des de fa 32 anys– intenta defugir les protestes. Un portaveu de l'oposició del Iemen ha rebutjat la proposta del president iemenita i ha fet una crida perquè continuïn les protestes antigovernamentals. Aquestes últimes setmanes s'han produït violentes manifestacions contra el règim de Sàleh en què han mort, com a mínim, nou persones i diverses més han resultat ferides. "Primer formarem una nova Constitució basada en la separació de poders. Abans que finalitzi aquest any farem un referèndum per votar la Constitució", ha manifestat Ali Abdul·lah Sàleh davant de milers de seguidors.

El líder iemenita també ha dit que espera que l'oposició s'incorpori a un govern d'unitat per ajudar en la creació d'un nou sistema polític, però ha afegit que tenia dubtes que els opositors col·laboressin amb la seva proposta. "Estic segur que aquesta iniciativa no serà acceptada per l'oposició, però per fer les coses correctes ofereixo això a la gent i ells ja decidiran", ha afegit Sàleh en el seu discurs.

Tot i que el president del Iemen ha permès algunes concessions, ha refusat abandonar el poder immediatament, la principal demanda dels seus oponents, i ha dit que es vol mantenir al poder fins al 2013.

Aquest dimecres el rei del Marroc també es va avançar a la revolta i va anunciar una reforma constitucional.

stats