Especials 16/07/2012

Brussel·les estudia concedir ajudes pels incendis de València

El govern espanyol ha demanat a la Comissió Europea 75 milions d'euros per pal·liar les pèrdues provocades pels incendis forestals de principis de juliol

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea s'ha compromès a estudiar la possibilitat de concedir ajudes al País Valencià per compensar les pèrdues pels dos incendis forestals que van afectar greument els boscos propers a Cortes de Pallars i Andilla (València) a principis de juliol. El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, ha demanat avui a l'executiu comunitari que destini una part dels diners del Fons de Solidaritat europeu –destinat a grans catàstrofes naturals– a pal·liar els danys materials provocats pels incendis.

"Tothom té present els focs", ha assegurat el comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos. El comissari ha lamentat els "efectes devastadors" dels dos incendis forestals i ha assegurat que estudiarà la petició d'ajuda quan Espanya la faci oficial. Arias Cañete ha confirmat que el govern espanyol presentarà la petició formal per obtenir fins a 75 milions d'euros en els propers dies després de veure avui que "no hi ha hagut rebuig per part de la Comissió Europea".

En principi, els incendis de València no compleixen amb els requisits per demanar ajudes al Fons de Solidaritat. Les pèrdues provisionals ronden els 90 milions d'euros, mentre que el fons està pensat per a grans catàstrofes naturals que afectin greument la població i suposin unes pèrdues econòmiques molt més elevades. Tanmateix, hi ha precedents d'ajudes concedides en altres catàstrofes amb pèrdues menys importants. El ministre espanyol ha dit que confia que Brussel·les tingui en compte les "circumstàncies extraordindàries" dels incendis i concedeixi les ajudes.

stats