Especials 05/04/2012

Els 'indignats' responen a Puig amb un blog per denunciar les càrregues policials

Demanen a víctimes i testimonis que aportin imatges que acreditin les càrregues "indiscriminades" del 29-M per presentar una denúncia col·lectiva. El conseller d'Interior va anunciar que obriria una web perquè els ciutadans denunciïn els actes violents

Ara
3 min
Angelo Cilia, un sicilià de 26 anys que viu a Barcelona, ha denunciat que una pilota de goma li va impactar al seu ull dret durant el dia de la vaga general

BarcelonaEl moviment d'indignats de Barcelona ha obert un blog per recollir els casos dels manifestants que van ser víctimes de les càrregues policials arran dels aldarulls durant la jornada de vaga general del 29 de març. L'objectiu del blog és presentar una denúncia col·lectiva contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra. La iniciativa arriba després que aquesta setmana el conseller d'Interior, Felip Puig, anunciés que posarà en marxa una pàgina web per identificar els violents amb l'ajuda de la ciutadania. Puig ha explicat aquesta iniciativa –sense concretar-ne els detalls– com una de les accions que s'executaran per millorar la capacitat operativa de la policia en la lluita contra la violència urbana.

Els responsables del blog insten a les víctimes i als testimonis a relatar el seu cas i a aportar, en cas que en tinguin, fotografies o vídeos que acreditin les càrregues "indiscriminades". També faciliten un correu eletrònic (denunciacolectiva29m@gmail.com) per resoldre dubtes i per a totes les persones que es vulguin sumar a la denúncia col·lectiva.

Els indignats denúncien l'ús de gasos lacrimògens per dispersar els manifestants, una tècnica que feia 16 anys que no s'utiltzava a Catalunya, i la qualificació de "terrorisme" que vol impulsar la conselleria d'Interior quan es malmeti mobiliari urbà.

"No acceptem aquesta política de repressió, ni la instauració del que sembla ja un estat d'excepció, ni l'exercici de manipulació que es fa des d'algunes editorials o mitjans de comunicació per criminalitzar la nostra capacitat de resistència", subratlla el comunicat penjat al blog.

El moviment 15-M ja va obrir un blog per presentar una querella col·lectiva per les càrregues policials del passat 27 de maig a la plaça Catalunya de Barcelona, que va motivar una investigació, posteriorment arxivada, en què van estar imputats el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, i la extinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp.

Denuncien que dos ferits han perdut la visió d'un ull

Els incidents del 29-M van provocar 80 ferits a Barcelona, 21 dels quals van haver d'ingressar a l'hospital, 5 dels quals greus.

La plataforma Stop Bales de Goma informa aquest dijous que dos dels ferits han perdut la visió d'un ull.

Un d'ells és Angelo Cilia, un jove italià de 26 anys que fa tres anys que viu a Catalunya. Segons ha explicat a l'ACN, va resultar ferit sobre les set de la tarda quan baixava amb la seva xicota i un amic pel Passeig de Gràcia i arribaven a la plaça de Catalunya. La seva parella es diu Cristina Francés i denuncia els fets en un vídeo penjat a YouTube.

El reporter gràfic de 'Nació Digital' Jordi Borràs va fotografiar el jove poc després de rebre l'impacte. El fotògraf va denunciar aquest dimecres que Facebook havia eliminat la imatge que havia penjat al seu perfil.

La plataforma Stop Bales de Goma reclama que es deixin de fer servir les pilotes de cautxú (vídeo de la campanya) en els aldarulls per les ferides que provoquen. Alguns ferits han denunciat que el 29-M alguns agents no disparaven a terra, tal com es veu en aquest vídeo de Sant Andreu Televisió (1:33) i en aquest altre penjat a YouTube. El protocol dels Mossos diu que els antiavalots han d'apuntar cap a terra perquè les pilotes de goma colpegin de rebot.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va ser contundent divendres passat contra els ferits en els aldarulls durant la vaga general. Puig va dir que s'interessaria per l'estat de salut de tots els ciutadans però va assegurar que "ja no s'hi val dir jo no volia, jo passava per allí".

stats