Desastre al Japó
Especials 16/03/2011

El govern japonès demana calma a l'hora de fer provisions de combustible i menjar

Les compres excessives de molts ciutadans posen en perill l'abastiment de les zones afectades pel terratrèmol

Redacció
2 min

BarcelonaEl govern del Japó ha demanat moderació als ciutadans que volen acumular provisions de menjar i combustible a les zones que no han quedat afectades pel terratrèmol, per garantir que hi haurà suficients reserves per als llocs devastats.

Segons informa l'agència EFE, el portaveu del govern japonès, Yukio Edano, ha advertit en roda de premsa que "l'abastiment de combustible empitjora a les zones més afectades pel terratrèmol", per la qual cosa l'executiu ha posat "tots els seus esforços" per assegurar el subminitrament a aquests territoris. Per aquest motiu, Edano ha urgit la població a evitar el "pànic" en les seves compres de combustible, ja que la prioritat és l'aprovisionament a les àrees del país on el terratrèmol i el tsunami van provocar danys més importants.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Toshimi Kitazawa, ha assegurat que el seu departament ha posat a disposició dels afectats el combustible que les forces d'autodefensa japoneses tenien emmagatzemat a les seves bases. Segons l'agència de notícies Kyodo, aquestes reserves es repartiran a partir d'avui per via aèria a la província de Miyagi, la més afectada pel sisme. En aquest sentit, Edano ha recordat que, per ara, la gasolina no escasseja al Japó, ja que diversos països han ofert les seves reserves.

Tot i així, el responsable de Defensa ha reconegut que l'executiu treballa contra rellotge per obtenir el combustible necessari per alimentar les estufes que han de permetre als ciutadans protegir-se del fred que des d'aquesta passada nit afecta la zona nord-est del país.

Un altre aspecte que preocupa les autoritats és la disponibilitat de queviures. En aquest sentit, el portaveu del govern també ha demanat calma, després que les prestatgeries de diversos supermercats s'hagin quedat buides. Segons Edano, els ciutadans no s'han de preocupar per la falta de subministrament de productes de primera necessitat. En la mateixa línia ha apuntat el ministre d'Agricultura, Michihiko Kano, que ha afirmat que els graners governamentals donaran sortida a les seves reserves d'arròs. "Demano al públic que actuï amb calma i no acapa més aliments dels necessaris per la urgent necessitat en les zones devastades", ha declarat Kano.

A més, les autoritats han demanat a la ciutadania que mantinguin la línia d'estalvi energètic, i han avisat que s'esperen més apagades a conseqüència dels problemes a la central nuclear de Fukushima. La Tokyo Electric Power creu que els talls de subministrament es mantindran fins a finals d'abril en diverses províncies, tot i que de moment no afectaran el centre de la capital.

stats