Rússia
Especials 04/03/2012

Les claus de la jornada electoral a Rússia: la pregunta no és si Putin guanyarà, sinó com ho farà

L'oposició alerta que si és escollit president amb més d'un 60% l'existència de frau serà innegable. Dilluns el moviment contrari al 'premier' torna a sortir al carrer i haurà de demostrar que manté la seva capacitat de convocatòria

Ara
2 min

BarcelonaLa jornada electoral d'aquest diumenge a Rússia desperta, aparentment, poques incògnites. Tots els sondejos donen la victòria en la primera ronda a l'actual primer ministre, Vladímir Putin, que tancaria així l'estratègic canvi de papers iniciat fa quatre anys amb l'actual president, Dimitri Medvédev, que tornarà a ocupar el càrrec de primer ministre.

La pregunta de la jornada no és si Putin guanyarà, sinó com ho farà. Davant l'evidència del retorn del 'tsar', les qüestions també es centren en l'estratègia del 'premier' de cara als propers anys.

Una victòria per més del 60% evidenciarà el frau electoral, segons l'oposició

Els sondejos donen a Putin una intenció de vot del voltant del 60% i l'oposició alerta que si supera aquest percentatge l'existència de frau serà innegable. Des que els primers col·legis electorals van obrir les seves portes a les regions més orientals de Rússia, les denúncies de situacions irregulars han omplert la xarxa i els informes d'ONGs com Golos, organització defensora dels drets dels electors que té previst fer un recompte paral·lel dels vots a tots els col·legis de Moscou i a 10.000 més de la resta del país.

Es planteja Putin tornar-se a presentar el 2018?

El primer ministre encara no ha respost una de les principals preguntes que es fan els milers de russos que han sortir al carrer els darrers mesos per protestar contra el retorn del 'tsar'. Si guanya, ostentarà el càrrec durant sis anys i, si decideix renovar-lo, podria conservar la presidència fins el 2024, un horitzó que resulta inacceptable pels opositors perquè significaria que Putin haurà estat al capdavant de Rússia durant un quart de segle, igualant el rècord de Iosif Stalin.

Dilluns, test a la fortalesa del moviment opositor

Els organitzadors de les protestes antigovernamentals preveuen tornar a sortir al carrer dilluns davant l'evidència dels resultats dels comicis. Serà la prova de foc a la seva capacitat de reunir el moviment de contestació contra el nou president. Si les manifestacions mantenen el seu poder de convocatòria, els analistes preveuen que el moviment es vagi fent fort.

stats