EGIPTE
Especials 22/06/2012

La junta militar d'Egipte critica l'actitud dels dos candidats, que s'han autoproclamat vencedors de les eleccions

Cinc dies després dels comicis encara no hi ha uns resultats oficials de les presidencials. La plaça Tahrir torna a omplir-se contra l'exèrcit

Agències
1 min
Milers de partidaris del candidat dels Germans Musulmans Mohamed al-Morsi omplen aquest divendres la plaça Tahrir. Marwan Naamani / AFP

El CaireUn comunicat difós per la junta militar aquest divendres critica, sense citar cap nom en concret, que els dos partits s'hagin anticipat a la Comissió Electoral donant els resultats dels comicis i proclamant-se tots dos com a vencedors. “La difusió dels resultats presidencials abans que els publiqui l'autoritat competent és un acte injustificable i és la causa de la divisió i la confusió que dominen l'escena política a Egipte”, diu la nota de la junta feta pública per la televisió estatal.

Els Germans Musulmans es van proclamar guanyadors de les eleccions el mateix diumenge 17, quan es van tancar les urnes. El portaveu del candidat Ahmed Xafik va contraatacar aquest dimarts afirmant que l'últim primer ministre de Hosni Mubàrak havia guanyat els comicis amb un 51,5% dels vots.

La junta militar ha avisat en el mateix comunicat que “obstaculitzar l'aplicació de les sentències judicials és un delicte penat”, clara advertència als Germans Musulmans, que es van oposar a la dissolució del Parlament per part del Tribunal Constitucional.

Tensió al carrer

La tensió a Egipte ha anat augmentant arran de l'ajornament de la publicació dels resultats de les passades eleccions i de la reducció d'atribucions al president anunciada per la junta militar.

La junta militar justifica l'emissió del decret complementari de la Constitució que limita el poder del president per “les necessitats d'administració de l'estat durant aquest període crític de la història de la nació”. Una mostra d'aquesta tensió és la concentració multitudinària d'aquest divendres a la plaça Tahrir en protesta pel retard en la publicació dels resultats electorals.

stats