POLÍTICA
Especials 27/11/2011

El lehendakari López afirma que “ha arribat l'hora” d'acostar els presos d'ETA

En una entrevista al diari basc 'El Correo', Patxi López mostra predisposició a impulsar mesures com “l'acostament” a presons properes, la “reinserció” o l'accés al tercer grau per als presos malalts

Ara
2 min
El lehendakari Patxi López, que aquest dissabte va participar en el comitè federal del PSOE

BarcelonaEl lehendakari Patxi López considera que “ha arribat l'hora” de fer gestos amb els presos d'ETA, com “l'acostament” a presons pròximes als seus domicilis, la reinserció “a qui correspongui” o l'accés al tercer grau per als reclusos malalts. Totes aquestes mesures es poden executar “sense saltar-se la llei”, segons explica en una entrevista que publica aquest diumenge El Correo, i que recull Efe.

López assenyala que traslladarà aquests plantejaments a Mariano Rajoy, quan el líder del PP accedeixi a la presidència del govern espanyol, i es mostra convençut que el nou responsable de l'executiu espanyol treballarà per la consecució del procés de pau a Euskadi.

El lehendakari confia en què els tribunals legalitzin Sorti i rebutja obertament la mesa de partits plantejada pel president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren.

Sobre els resultats de les eleccions espanyoles a Euskadi, en què Amaiur ha irromput amb un gran suport electoral, López manté que tant el seu govern com la cambra basca tenen “la mateixa legitimitat”. Descarta també un avançament electoral, tal i com demanen les forces nacionalistes, perquè ho considera una “irresponsabilitat” en un moment en què cal fer front a la crisi. “Euskadi no està per a una tercera campanya electoral en menys d'un any”, subratlla.

El lehendakari també parla sobre la desfeta socialista al 20-N, i afirmar que la responsabilitat de la derrota “no es pot carregar sobre la motxilla d'Alfredo Pérez Rubalcaba”, però aposta per “reformular el projecte socialista”. No obstant, López insisteix a descartar la seva candidatura a la secretaria general del PSOE, i assegura que el seu objectiu és la de continuar com a lehendakari i revalidar-se en les eleccions autonòmiques previstes per al 2013.

stats