ELECCIONS POST-GADDAFI
Especials 08/07/2012

Els liberals de l'ex primer ministre Mahmoud Jibril s'atribueixen la victòria a Líbia

Agències
1 min
Una dona obre una urna per al recompte. ESAM AL-FETORI / REUTERS

TrípoliEls liberals de l'ex primer ministre Mahmoud Jibril se situen primers en el recompte en les eleccions parlamentàries de Líbia, les primeres que celebra el país des de fa 40 anys, després del derrocament del règim del coronel Muammar al-Gaddafi.

"La coalició lidera el recompte a la majoria de circumscripcions, segons els primers informes", ha assegurat aquest diumenge Faisal Krekxi, secretari general de l'Aliança de Forces Nacionals. Jibril, que és el cap visible de l'aliança, va jugar el paper de primer ministre tradicional del Consell Nacional de Transició, l'organisme opositor que es va erigir com a contrapoder al règim i funciona com a govern reconegut internacionalment després de la caiguda del dictador.

El líder d'una de les principals formacions islamistes del país també ha reconegut l'avantatge dels liberals en les principals ciutats del país: "L'Aliança de Forces Nacionals ha obtingut bons resultats a diverses ciutats, excepte Misurata. Tenen un clar lideratge a Trípoli i Bengasi", ha dit Mohamed Sawan, cap del Partit de la Justícia i la Reconstrucció. "Però hi ha una cursa molt ajustada al sud", ha explicat Sawan, ex pres polític i membre dels Germans Musulmans.

L'ONU ha avalat la transparència del procés i del recompte, que no es conclourà fins d'aquí cinc o sis dies. Els resultats preliminars s'esperen per a dilluns a la nit. Al carrer s'han viscut celebracions durant tota la nit. La participació als comicis, segons els primers informes, va ser del 60%.

A les eleccions s'escullen els 200 diputats del nou Parlament. Un total de 80 escons estan reservats per als partits, mentre que la resta es repartiran entre candidats individuals, alguns dels quals tenen una clara afiliació.

stats