REVOLTES AL MÓN
Especials 22/03/2011

França proposa un gabinet polític per desplaçar l'OTAN al capdavant de l'operació militar a Líbia

París vol que un comitè de ministres d'Exteriors agafi el relleu als Estats Units

Agències
2 min
Una instal·lació de l'exèrcit libi, destruït per les forces aliades

París p { margin-bottom: 0.21cm; } França ha proposat als aliats la instal·lació d'una "instància de pilotatge polític" de les operacions militars a Líbia per resoldre la crisi de lideratge en l'ofensiva contra Gaddafi. La proposta l'ha anunciat el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé. El nou comitè, que actuarà com un Estat Major, reunirà "en els propers dies" a ministres d'Exteriors dels estats que intervenen en l'operació militar i els representants de la Lliga Àrab. "A partir d'aquest pilotatge polític, utilitzarem també les capacitats de planificació i d'intervenció de l'OTAN", ha senyalat el ministre. Juppé ha subratllat que la intervenció es pot aturar "en qualsevol moment" si Moammar al-Gaddafi compleix amb la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU. Ahir el president nord-americà, Barack Obama, va dir que els Estats Units transferirien el comandament de la missió "en dies, no en setmanes".

Tot i les pressions dels Estats Units, el Regne Unit i Itàlia, els països de l'OTAN continuen dividits sobre l'acció aèria a Líbia. Aquest dimarts els països membres han acordat fer servir els mitjans navals per bloquejar l'entrada d'armes, però queden oberts els aspectes polítics de la intervenció.

Mentre França s'ha oposat en tot moment a convertir la missió internacional en una operació de l'Aliança Atlàntica, donant-li un paper secundari, alguns dels participants en la coalició insisteixen que l'OTAN s'ha de posar al capdavant.

Especialment clara ha estat Itàlia, que aquest dimarts ha tornat a dir que reprendrà el control de les seves bases militars, a disposició ara dels avions que estan bombardejant Líbia, si el control de les accions no passa a l'OTAN.

La divisió dins l'Aliança s'accentua més amb la postura d'Alemanya i Turquia, que han decidit mantenir-se al marge dels atacs i continuen deixant caure crítiques a la intervenció armada.

stats