Primeres eleccions post-Gaddafi
Especials 07/07/2012

Els libis s'aboquen a les urnes en una jornada històrica

L'eufòria després de 60 anys de dictadura ha marcat la jornada. Hi ha un mort i s'han registrat incidents en el 6% de col·legis, però l'ONU diu que no qüestionen la credibilitat dels comicis

Reuters
2 min
Una dona celebra la votació a Trípoli. ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

TrípoliUna multitud de libis eufòrics, alguns amb llàgrimes als ulls, ha trencat l'herència de la dictadura de Muammar al-Gaddafi, en les primeres eleccions lliures en 60 anys. La jornada s'ha desenvolupat amb alguns incidents, com la mort d'un activista contrari a la celebració dels comicis, que ha estat abatut d'un tret quan intentava robar una urna a la ciutat d'Ajdàbia.

A la regió oriental del país, la Cirenaica, i la seva capital, Bengasi, que va ser el bressol de la revolta de l'any passat, s'ha fet notar el descontentament dels que reclamen una autonomia: grups de manifestants han entrat en alguns col·legis i han cremat les paperetes de la votació. Homes armats han entrat en alguns centres a la ciutat portuària de Ras Lanuf, però segons les autoritats al 94% de col·legis s'ha pogut votar amb normalitat.

La majoria de libis han votat per primera vegada a la vida, després de quatre dècades de règim autoritari de Gaddafi, per escollir els 200 diputats del futur Parlament, del qual sorgiran el primer ministre i el primer govern electe després de la revolta.

Els islamistes dominen entre els més de 3.700 candidats, cosa que suggereix que Líbia serà el següent país de la Primavera Àrab –després d'Egipte, Tunísia i el Marroc– que veurà formacions religioses assumint el poder.

"Sóc un ciutadà libi en una Líbia lliure", deia Mahmud Mohammed al-Bizamt després de dipositar el seu vot en un col·legi de Trípoli. "He vingut per poder votar d'una manera democràtica. Avui per nosaltres és com una festa", celebrava. A la capital, els cotxes s'amuntegaven als carrers fent sonar els clàxons, i els passatgers agitaven les banderes tricolors de la revolució líbia.

L'enviat de l'ONU a Líbia Ian Martin ha dit als periodistes de la capital: "Crec que ja podem veure que els problemes són tan menors que no minen la credibilitat global de l'elecció".

stats