SALUT PÚBLICA
Especials 27/05/2012

La llei antitabac fa créixer un 20% el nombre d'exfumadors

A partir del 31 de maig podràs deixar de fumar amb l'aplicació per a iPhone de l'ARA. Es basa en la reducció gradual assistida

L.b.
2 min
L'entrada en vigor de la llei antitabac, el gener del 2011, ha fet que mantenir l'hàbit de fumar sigui més incòmode i ha provocat que molts hagin optat per deixar-ho.

BARCELONAAmb l'entrada en vigor de la llei antitabac ha crescut un 20% el nombre de persones que deixen de fumar. També ha baixat el consum de tabac entre els homes i s'ha estabilitzat entre les dones.

A partir del 31 de maig podràs deixar de fumar amb l'aplicació per a iPhone de l'ARA. Es basa en la reducció gradual assistida

A Catalunya moren 23 persones cada dia a causa del tabac, pràcticament una per hora. Fumar augmenta el risc de patir malalties cardíaques i càncer de pulmó i pot fer perdre fins a 14 anys de vida. Aquests haurien de ser motius suficients per voler deixar de fumar però només un 5% dels fumadors tenen la voluntat de deixar-ho, segons explica la subdirectora de promoció de la salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas. No obstant, el nombre d'exfumadors ha augmentat des de l'entrada en vigor de la llei antitabac, el gener del 2011. Durant els primers sis mesos d'aplicació de la normativa 56.000 persones van deixar de fumar, un 20% més que l'any anterior.

Són els primers resultats d'una llei que van defensar aferrissadament els professionals sanitaris que aquests dies s'han reunit a l'Hospital de Bellvitge en unes jornades sobre prevenció del tabaquisme, en què van mostrar la seva preocupació per les possibles retallades en polítiques per combatre el tabaquisme. "Si no s'inverteix en prevenció del tabac, hi haurà més patologies de cor, de pulmó, tumors de boca... La situació serà insostenible", va dir Francisco Rodríguez, president del Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo. A Catalunya, el 29,5% de la població de 15 anys i més és fumadora, una xifra que s'ha estabilitzat. Hi ha més homes fumadors (34,1%) que dones (24,8%), però així com entre els homes ha baixat el consum de tabac, en les dones s'ha estabilitzat. Els professionals destaquen el paper dels metges d'atenció primària en la deshabituació dels pacients al tabac. S'estima que un 70% de la població va almenys un cop a l'any al metge de família i els fumadors ho fan més freqüentment però només un 12% dels fumadors a l'Estat busquen ajuda per deixar de fumar. "Hi ha persones que s'han passat 30 anys fumant sense haver-se plantejat deixar-ho i potser van al metge de família i ell els en fa veure els motius", va dir Carmen Cabezas.

Teràpia per no fumar

Rodríguez va recordar que l'abstenció del tabaquisme millora amb el tractament i els medicaments adequats. Segons el metge Albert Seoane, especialitzat en el tractament de les addicions, el primer que cal per deixar de fumar és "tenir-ne ganes". Hi ha diverses teràpies per deixar de fumar: des del tractament substitutiu (xiclets o pegats de nicotina) fins al tractament amb fàrmacs "acompanyat amb psicoteràpia per reconduir conductes associades al fet de fumar", explica Seoane, que recorda -per si les campanyes encara no han fet efecte- que "fumar és una addició, i el tabac, una droga".

stats