PRIMAVERA ÀRAB
Especials 31/05/2012

La llei d'emergència d'Egipte s'aboleix després de 31 anys

La junta militar que governa el país des de la caiguda de Mubàrak no renovarà l'aplicació de la norma. Va entrar en vigor el 1981, després de l'assassinat del president Al-Sadat

Agències
1 min
Una dona crida en una manifestació al Caire / AFP

El CaireLa junta militar que governa Egipte des de la caiguda de Hosni Mubàrak no ampliarà l'estat d'emergència, que ha estat en vigor al país durant els últims 31 anys. L'exèrcit ha assegurat que continuarà al capdavant del país fins al final del període de transició, quan lliurarà el poder al president electe. La segona volta de les presidencials, que es disputaran el candidat dels Germans Musulmans, Mohammed el-Mursi, i l'exprimer ministre de Mubàrak, Ahmed Xafik, està prevista per al 16 i 17 de juny.

La junta militar ha dit en un comunicat que "continua assumint la responsabilitat nacional de protegir la terra i els ciutadans d'Egipte, en aquest moment important de la història"

La llei d'emergència es va aplicar el 1981 després de l'assassinat del president Anwar al-Sadat, i preveu en el seu primer article que es pot declarar l'estat d'emergència sempre que hi hagi una amenaça per a la seguretat o l'ordre públic al país.

Des de la caiguda del dictador, els generals de la junta han promès retirar aquesta legislació, com exigien els manifestants, però en la pràctica l'han utilitzada per reprimir les protestes que reclamaven la formació d'un executiu provisional civil.

Entre altres coses, la llei d'emergència ha permès que, després de la revolució, milers d'activistes civils hagin sigut jutjats per la justícia militar, en processos a porta tancada i sense garanties, com han denunciat nombroses ONG.

stats