JOCS OLÍMPICS
Especials 31/07/2012

Phelps perd una final dels 200 papallona per primer cop des de el 2001 però suma la seva divuitena medalla olímpica

El nedador de Baltimore ha guanyat la seva divuitena medalla olímpica igualant el rècord de la gimnasta soviètica Larissa Latynina

Toni Padilla
Michael Phelps, plata als 200 papallona

BarcelonaCara i creu en una mateixa prova per a Michael Phelps. El nedador de Baltimore ha vist com en els darrers 50 metres el sud-africà Chad LeClos, de 20 anys, li prenia la medalla d'Or precisament en la seva prova preferida, els 200 papallona. Phelps no perdia una final d'aquesta prova des de el 2001, motiu pel qual aquesta plata és un fracàs. Cal dir que el 2005 Phelps no va nedar aquesta prova als Mundials i que en els darrers anys havia perdut alguns proves no oficials. Phelps portava cinc mundials i dos Jocs Olímpics guanyant aquesta prova, però LeClos l'ha superat en les darreres braçades, on Phelps ha mostrat la seva pitjor cara. Phelps, que ha batut vuit cops el seu propi rècord mundial dels 200 papallona, no ha pogut aturat l'empenta d'un LeClos que ha aconseguit la tercera millor marca de tots els temps.

A la vegada, el de Baltimore ha passat a la història en igualar el rècord de 18 medalles olímpiques de la gimnasta soviètica Larissa Latynina, que entre 1956 i 1964 va guanyar 9 medalles d'Or, cinc de Plata i quatre de bronze. Phelps en porta 14 d'Or, 2 de plata i dos de bronze. Curiosament, a Londres porta dues medalles i les dues de Plata.

Phelps, nedant pel carril sis, ja manava després dels primers 50 metres per davant de LeClos. Als 100 portava 53 segons i 70'' amb un bon ritme per davant del japonès Matsuda, el seu gran rival sobre el paper. Dominant, Phelps ha encarat els darrers 50 amb solvència, però mica en mica ha vist com LeClos s'acostava. En els darrers metres el sud-africà li ha pispat cinc centèsimes imposant-se en la darrera braçada, quan Phelps ha quedat massa lluny, tocant sense força el mur.Curiosament, Phelps ha fet una braçada menys que un LeClos que ha guanyat una final que ha recordat a la dels 100 papallona d'ara fa quatre anys, quan Phelps va batre el serbi Cavic d'una forma similar.

Amb una marca d'1'52'96'' LeClos dóna el segon Or a la piscina al seu país després d'aquell de Cameron Van der Burgh als 100 esquena. Matsuda ha acabat tercer.