SOCIETAT
Especials 07/01/2012

Viure fins al final

L'OMS calcula que més del 60% de la població europea morirà d'alguna malaltia crònica que requerirà cures pal·liatives. La companyia de la gent que estima ajuda molt el malalt

Mònica L. Ferrado
1 min
UN TEMPS AMB SENTIT  Un dels objectius de les unitats de cures pal·liatives és facilitar als malalts que els seus últims moments siguin còmodes i que estiguin plens de sentit.

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut calcula que, els pròxims anys, entre el 60% i el 75% de la població europea morirà d'alguna malaltia crònica que requerirà cures pal·liatives. La companyia de la gent que estima i els projectes personals ajuden molt el malalt. Viure i morir en pau és un estat d'ànim en què intervenen els professionals de la salut, els familiars i el malalt.

"Qualitat de vida és un concepte individual i intransferible. He tingut com a pacient un senyor a qui malgrat la seva malaltia terminal encara li quedaven molts anys, podia valer-se per ell mateix, viatjar, caminar... Ell puntuava la seva qualitat de vida amb un 3. Per contra, recordo un altre pacient ingressat a l'hospital de més de 80 anys, postrat al llit, a qui li quedaven tres dies, però envoltat de la seva família, que ho avaluava amb un 8", explica Germà Morlans, cap de la unitat de pal·liatius de l'Hospital de Granollers.

Podeu llegir el reportatge complet a l'ARA PREMIUM.

stats