Creix l’ocupació dels graduats catalans

El darrer informe d’AQU Catalunya afirma que la taxa d’ocupació dels titulats catalans s’eleva fins a nivells previs a la crisi

Esther Escolán
3 min
Una estudiant del grau en Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya fent una sessió pràctica a les instal·lacions del centre.

El passat mes de juliol veia la llum el VI Estudi d’inserció laboral dels titulats i titulades de les universitats catalanes, elaborat per AQU Catalunya amb dades facilitades per les universitats públiques i privades del nostre país, a més de 31 centres adscrits. Un estudi per al qual durant el primer trimestre de 2017 es va entrevistar fins a 27.715 persones (17.458 titulats de grau, 8.747 titulats de màster i 1.510 titulats de doctorat).

Condicions laborals

Una de les conclusions clau de l’estudi, segons AQU Catalunya, és que el procés Bolonya, és a dir, l’adaptació de les titulacions a l’Espai Europeu d’Educació Superior, “dona bons resultats”, sobretot pel que fa a la qualitat de la formació i “en la tendència positiva quant a valoració de totes les competències, si bé sobresurten l’expressió oral, la informàtica i els idiomes”. Uns idiomes, però, que encara esdevenen l’assignatura pendent, atesa la diferència existent entre el nivell de formació rebut i el que es necessita per treballar.

El VI Estudi d’inserció laboral dels titulats i titulades de les universitats catalanes posa tanmateix de manifest que la taxa d’ocupació es recupera en tots els nivells educatius, situant-se en un 89,3% en el cas dels graus, un 90,5% en el dels màsters i un 93,4% pel que fa a doctorats. L’any passat, el 3,6% dels graduats treballaven a l’estranger.

Un índex d’ocupació més alt entre els que s’acaben de titular no significa, però, que tots accedeixin a llocs de treball estables, tal com també recull l’enquesta feta per AQU Catalunya. Així, mentre els contractes indefinits -la majoria entre els titulats en Enginyeria i Ciències Socials- s’estanquen i representen un 49% del total, els temporals avancen dos punts percentuals i se situen en el 37% del total. Altres dades que posa sobre la taula l’estudi és que el 77% dels contractes són a temps complet, una tendència majoritària entre els enginyers (en 9 de cada 10 casos) i titulats en Humanitats i Ciències de la Salut (6 de cada 10).

Cobren els que s’acaben de graduar un salari superior als 2.000 euros mensuals? Un 41% sí, tot i que l’àmbit líder tornen a ser les enginyeries amb un 64% dels graduats cobrant salaris superiors a aquesta xifra.

Sortides professionals

Al juny, Randstad publicava un estudi que analitzava quins graus universitaris gaudien de millors índexs d’ocupació. Els enginyers ocupaven novament les primeres posicions del rànquing, i es convertien així en els professionals més cotitzats, sobretot els d’Electrònica Industrial, un àmbit -alerta- que registra un 0% d’atur. En el sector tecnològic també es demanden notablement els enginyers aeronàutics (amb una taxa d’atur del 2,8%), els informàtics (3,8%) i els de Telecomunicacions (5%).

Al sector salut destaca l’ocupació dels metges (taxa d’atur del 0,6%), fisioterapeutes (5,2%), farmacèutics (6,4%) i infermers (8,1%). En les Ciències Socials destaquen taxes d’atur baixes entre els graduats en ADE (4,7%) i en Tècniques i Investigació de Mercats (4,5%).

ELS CONTACTES, PRINCIPAL ENTRADA AL MERCAT LABORAL

1 de cada 4 joves espanyols creu que la clau per trobar feina rau en els contactes, per davant de l’experiència, aspecte clau per al 23%, i dels mèrits acadèmics, que valoren tan sols un 12%. Així ho posa de manifest l’enquesta que Adecco ha realitzat entre els 1.800 joves que van formar part de la Redgeneración d’enguany, celebrada el passat mes d’abril. Una enquesta que també revela que 8 de cada 10 creuen que trobaran feina en un termini inferior a sis mesos. Quina és la formació que els joves creuen que és la més valorada per part de les empreses a l’hora de contractar nous professionals? Per al 36% són els cursos d’especialització; per al 20% els títols de postgrau o màster; per al 16% els de grau, i per al 16% restant, els de Formació Professional de Grau Mitjà i/o Superior.

stats