Polítiques socials per aplanar el camí a la reinserció laboral

Judit Monclús
4 min
Maria Isabel Hernández, a l’esquerra, Alexis Sorribas, al centre, i Iris Ensesa, a la dreta, són tres beneficiaris del pla d’ocupació de l’AMB.

Iris Ensesa tenia una botiga de roba a Eivissa. Quan es va traslladar a Viladecans tot era nou per a ella i va haver de començar de zero. Va optar per tornar a obrir una botiga de roba i complements i, a través de Can Calderon, el centre municipal de promoció econòmica del municipi, el 2014 es va acollir al pla d’ocupació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com a emprenedora. Així, va poder iniciar la seva activitat com a autònoma. “Vaig començar a poc a poc i la veritat és que aquesta subvenció de l’AMB que em van donar és una ajuda que s’agraeix, sobretot al començament perquè tot són despeses”, assegura Ensesa. “Quan portava un any amb La Lola -nom del comerç-, em vaig associar amb la meva parella perquè vam fer una ampliació a la botiga i vam crear una societat limitada. L’experiència ha sigut 100% positiva”, rebla. Ella va ser una de les persones beneficiàries del pla d’ocupació que va posar en marxa l’AMB en el període 2012-2015 per impulsar la reintegració d’aturats de la metròpolis al món laboral i que ara torna a activar.

El pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2016-2019, que impulsarà les polítiques de cohesió social i reduirà les desigualtats, un dels objectius estratègics prioritaris de l’Acord de Govern per a aquest mandat, està dotat amb un total de 36 milions d’euros. Mentre 30 milions es destinen al nou pla d’ocupació, també s’activa un nou fons econòmic plurianual de 6 milions d’euros per destinar-lo a la lluita contra la pobresa energètica. “Aquests plans socials neixen com una acció d’emergència perquè parteixen de la crisi 2008-2016, que sembla que encara no n’haguem acabat de sortir, i és una reacció del conjunt dels municipis per tenir un recurs basat en les polítiques actives d’ocupació”, explica Héctor Santcovsky, director de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB.

El 80% del cost total

La distribució per municipis d’aquests recursos es fa basant-se en l’índex d’atur ponderat per població i la renda familiar disponible per habitant. L’ajuda atorgada per l’AMB suposa el 80% del cost total de cada projecte. El 20% restant l’aporta l’ajuntament beneficiari. “És un baló d’oxigen, no només a nivell econòmic, també a nivell psicològic per tornar a tirar endavant. S’agraeix bastant, sobretot quan tens certa edat, càrregues familiars i ets dona”, relata Maria Isabel Hernández. Té 43 anys i treballa com a educadora ambiental a l’Ecometròpoli de Santa Coloma de Gramenet a través d’un pla d’ocupació impulsat per l’ajuntament després d’un any i mig a l’atur. “Acabo al juny. Ja sabem que tenim data d’inici i de finalització però és un impàs en el qual agafes experiència, et poses al dia de molts temes i aportes l’experiència que tu portes a la motxilla d’altres feines que has fet. És una oportunitat molt enriquidora, sobretot per a gent que tenim estudis”, assegura.

4.500 ocupats a quatre anys

D’acord amb l’evolució positiva de la contractació dels plans anteriors, l’AMB calcula que el nou pla donarà feina a 4.500 persones els pròxims quatre anys. La xifra ve avalada pels resultats del primer pla amb casos com el d’Alexis Sorribas, de 41 anys. Estava a l’atur i va ser ell mateix qui va informar l’empresa 2Care-Previnnova dels ajuts de l’AMB: “Ho vaig veure a través de l’Ajuntament de Viladecans i els vaig dir que pagaven sis mesos de sou i que després ells havien d’agafar-te sis mesos més. Els va interessar, vaig estar l’any que pertocava i després em van fer contracte indefinit”. “L’empresa, amb seu a Lleida, volia obrir una delegació i ho van fer a través meu. Al principi feia tasques de comercial i ara porto l’oficina, on treballem quatre persones: dos tècnics, una administrativa i jo”, explica Sorribas satisfet. “La relació d’empresa genera molta inserció automàtica en el sistema productiu i estabilitat laboral. De fet, és l’objectiu dels plans com a tals”, recorda Santcovsky.

Reinserció real i contínua al món laboral

Dels 4.066 contractes fets en el període 2012-2015 entre els tres tipus de suport a la creació de llocs de treball -ocupació tradicional, inserció a empreses i autoocupació-, sis mesos més tard, 1.312 persones continuaven amb feina, ja sigui per a la qual van ser contractats, amb una nova oferta o amb el seu projecte d’emprenedoria. És a dir, un 32,27% dels participants van tornar a integrar-se al món laboral, un percentatge que representa 1 de cada 3 participants. Aquests pròxims quatre anys, l’AMB intentarà fomentar i potenciar els plans d’empresa i l’emprenedoria, que és el que actualment, per les seves característiques, té més possibilitats d’inserció real i contínua en el món laboral. El pla d’ocupació de l’AMB preveu dues convocatòries (2016-2017 i 2018-2019) i va dirigit a col·lectius amb dificultats: joves, dones, aturats de llarga durada i els de famílies amb tots els membres a l’atur. La primera convocatòria es durà a terme durant aquest any 2016 i està referida al 50% de les assignacions aprovades pel Consell Metropolità. La segona, durant el 2018, referida a la resta del pla.

stats