S’obre el camí per assolir un creixement inclusiu i sostenible a la metròpolis

L'AMB aposta per la innovació, el capital humà i els sectors estratègics amb la Taula per a la Reactivació Econòmica i la Reindustrialització

Judit Monclús
4 min
Imatge d’un centre logístic de distribució a Castellbisbal.

La reactivació econòmica i la reindustrialització a la metròpolis són els dos grans eixos en què l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa per contribuir a pal·liar les necessitats d’emergència social derivades de la crisi econòmica, que encara no s’ha erradicat del tot. Segons Jaume Collboni, vicepresident de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, els plantejaments per aportar solucions es basen en la detecció de quatre grans problemàtiques: la destrucció d’ocupació i la necessitat que la gent trobi llocs de treball; la necessitat d’innovació a concentrar en el capital humà i en les mateixes empreses per assegurar-ne una major competitivitat al mercat; la possibilitat de comptar amb sòl preparat i disposat per a nous inversors o perquè les mateixes empreses ja instal·lades al territori puguin regenerar-se i preparar nous reptes, i, finalment, saber com gestionar la situació perquè aquests problemes comptin amb les solucions encertades per aplanar el camí a la sortida definitiva de la crisi.

El vicepresident de l'àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB

L’actual acord de govern que regeix l’AMB aposta per dos principis bàsics: per una banda, promoure la recuperació i la garantia de la cohesió social metropolitana amb la implicació de totes les institucions, la societat civil i els agents econòmics i socials, i per l’altra, promoure l’activitat econòmica impulsant i coordinant iniciatives de reactivació econòmica i de captació d’inversió i de talent perquè el desenvolupament i el creixement siguin inclusius i sostenibles. En aquesta línia, fa poc més d’un any es va crear la Taula de Reactivació Econòmica i Industrialització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la tasca de la qual es presentarà aviat en públic. Dividida en set grups de treball, i un eix transversal per enfocar la lluita contra el canvi climàtic, col·labora a avançar cap als compromisos establerts en el citat acord de govern.

1. Enfortir els sectors amb més potencial industrial i valor afegit

Un dels objectius que la taula de reactivació econòmica vol assolir és una creixent coordinació de les activitats de desenvolupament econòmic que es duen a terme al territori metropolità. Així, a més d’impulsar l’activitat terciària i els serveis associats a la industrial, crearà l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic com a element dinamitzador i de lideratge de les principals accions necessàries per fer possible aquesta reactivació.

2. Potenciar el capital humà

Per incrementar el nivell de qualificació i d’ocupabilitat de la població activa, l’AMB vol promoure l’acord amb els agents socials que permeti establir el salari mínim de referència al territori metropolità, i compta amb el marc dels acords de la negociació col·lectiva i els convenis de sector. A més, la innovació en el terreny dels aprenentatges provindria d’una xarxa metropolitana de centres de formació professional a l’estil de la iniciativa Escola Nova 21.

3. Promoure la innovació, la transferència de tecnologia i el coneixement

Amb aquesta intenció, des de la taula de reactivació econòmica es vol crear una plataforma en xarxa metropolitana d’intercanvi d’experiències i de difusió de bones pràctiques en matèria d’innovació entre els diferents municipis i altres agents del territori en el cap de la promoció econòmica. Per aquest motiu, es vol treballar en la creació dels anomenats districtes col·laboratius, que combinaran espais residencials amb nova activitat econòmica lligada a la creativitat i les noves tecnologies, incloent-hi la nova indústria 4.0. També es promourà una xarxa d’espais de creativitat com Fablababs i Laboratoris Innovadors.

4. Millorar els Polígons d’Activitat Econòmica

Amb aquesta intenció, l’AMB vol impulsar i difondre coneixement sobre l’economia cooperativa, social i solidària (ECSS), així com informar i sensibilitzar sobre les seves característiques i experiències al territori. De la mateixa manera, vol impulsar estratègies de compra pública responsable i promoure instruments per a la creació d’empreses, projectes i iniciatives del tercer sector sota aquesta fórmula.

5. Disposar d’infraestructures adients i d’una logística avançada

L’AMB vol prioritzar les actuacions d’ampliació de la xarxa de metro i tramvia recollides al Pla Director d’Infraestructures (PDI) i, al mateix temps, potenciar una xarxa viària eficient que fomenti el transport sostenible per tal de facilitar la mobilitat en l’àmbit de la logística, el transport de mercaderies, els polígons i la distribució urbana.

6. Definir nous instruments urbanístics

En aquest àmbit, l’AMB vol universalitzar la pràctica d’incloure, en totes les infraestructures públiques de nova construcció o reformades, una part reservada per al pas i la gestió de sistemes de telecomunicacions. Per això, establirà un acord marc amb la Generalitat (CTTI) per a l’ús respectiu de les infraestructures dels municipis de l’AMB i de les del CTTI.

7. Incidir en els aspectes de sostenibilitat

En aquest cas, algunes de les actuacions previstes estan encaminades a resoldre els dèficits en la infraestructura dels serveis urbans en els polígons industrials metropolitans, així com a propiciar el desenvolupament de normatives a escala supramunicipal que permetin la utilització de l’excés d’edificabilitat existent.

8. Aposta per la lluita contra el canvi climàtic

Les noves polítiques hauran de comportar la lluita contra el canvi climàtic i impulsar l’economia circular en els polígons i espais d’activitat econòmica, així com intentar reduir la demanda energètica a través d’un pla d’acció que compti amb incentius a la reducció d’emissions i promoció de l’eficiència energètica.

stats