Segona revolució al Caire
Especials 24/11/2011

Els militars egipcis demanen perdó pels morts durant la repressió

Els enfrontaments al carrer arriben al sisè dia consecutiu i amenacen les eleccions de dilluns. Els manifestants exigeixen que els militars abandonin el poder

Ara
2 min
Els manifestants es defensen amb barricades de la repressió policial / REUTERS

BarcelonaLa junta militar que governa Egipte s'ha disculpat per les morts de manifestants en els enfrontaments amb la policia que avui arriben al sisè dia, a diverses ciutats del país. El Consell Suprem de les Forces armades lamenta "la mort de màrtirs entre els fills patriotes d'Egipte". Segons fonts del ministeri de Salut, almenys 35 activistes han estat assassinats en la repressió contra les protestes que van començar divendres per exigir als militars que traspassin el poder a un govern civil, pocs dies abans de les eleccions legislatives, les primeres després de la caiguda de l'expresident Hosni Mubàrak. L'ONU ha condemnat "l'ús excessiu de la violència".

Els enfrontaments al carrer han continuat tota la nit al voltant de la plaça Tahrir, epicentre de la revolta que va derrocar Mubàrak al febrer. Els xocs més violents es concentren al voltant del ministeri de l'Interior, molt proper, que s'ha convertit en una fortalesa. Els manifestants, que estan protagonitzant una segona revolució per desmantellar l'antic règim, asseguren que no abandonaran la plaça fins que els militars deixin el poder.

Eleccions o poder civil?

També hi ha hagut protestes a Alexandria, on aquest dijous hi havia enfrontaments davant la seu dels serveis de seguretat.

En aquest context alguns partits alerten que les eleccions de dilluns es poden veure amenaçades. L'opinió pública està dividida sobre si cal fer les eleccions sota la junta militar o si s'ha de constituir abans un govern civil provisional que garanteixi la transferència dels comicis, com s'ha fet a Tunísia. El mariscal Tantaui va anunciar dimarts la formació d'un govern "de salvació" amb les principals forces polítiques del país, subordinat a la junta militar. El principal grup opositor a Mubàrak, els Germans Musulmans, no dóna suport a les protestes i s'està concentrant en obtenir un bon resultat electoral.

stats