Especials 17/06/2011

La monarquia del Marroc, de "sagrada" a "inviolable"

El rei Mohamed VI anuncia en un discurs televisat que la nova Constitució se sotmetrà a referèndum l'1 de juliol. L'amazic, llengua del berber, es converteix en oficial, com l'àrab

Efe
2 min
Mohamed VI, rei del Marroc, en una imatge d'arxiu de l'abril / REUTERS

RabatDit i fet: el referèndum sobre la nova Constitució del Marroc serà l'1 de juliol, segons ha anunciat aquest divendres a la nit en un discurs televisat.

La principal novetat anunciada dins del programa de reformes anunciat pel rei Mohamed VI és el canvi d'estatuts, relatiu, de la monarquia, que passa de ser "sagrada" a ser "inviolable". Tot i així, el monarca mantindrà el seu estatus de Comandant dels Creients com a líder religiós de la comunitat musulmana marroquina.

El text indica també que el primer ministre es convertirà en "president del Govern" i així passarà a ser designat.

Aquest gaudirà de "àmplies competències" i proposarà al monarca els alts càrrecs de l'administració i els governadors civils que representen a l'Estat en les diferents regions, però serà el rei qui ha d'aprovar aquests nomenaments.

En la Constitució actual del Marroc, establerta el 1996, totes aquestes competències havien estat atribuïdes al monarca.

La nova carta magna consagrarà que el Marroc és "un Estat musulmà", una demanda reclamada amb insistència en els últims dies pels islamistes.

Pel que fa al Parlament, la Cambra de Representants (cambra baixa) aconseguirà un major poder legislatiu, mentre que la Cambra de Consellers (cambra alta) mantindrà la seva naturalesa com a institució de representació de sindicats i comunitats territorials.

El text afegeix que si un diputat de qualsevol de les dues cambres canvia la seva pertinença política durant el mandat legislatiu, perdrà la seva qualitat com a membre del Parlament, en un clar intent d'acabar amb el transfuguisme dominant en l'escena política marroquina.

La nova carta magna, composta d'un preàmbul i 180 articles-enfront dels 108 que tenia fins ara-, reconeix també l'"amazic" (berber) com a idioma oficial. En aquest aspecte, els islamistes no han aconseguit imposar la seva visió arabitzant de la societat.

També es crearà un Consell Suprem de Seguretat, que reservarà al monarca el control efectiu sobre les Forces Armades i els cossos de seguretat de l'Estat i que també estarà format pel president del Govern, els presidents de les dues cambres del Parlament, els caps dels cossos de seguretat i representants de l'Exèrcit.

stats