Líbia
Especials 16/12/2011

La mort de Gaddafi podria ser un crim de guerra

El fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional diu que prepara "una estratègia global d'investigació dels crims" de les forces rebels. Saïf al-Islam continua sota custòdia de les noves autoritats de Líbia

Reuters
1 min
Gaddafi, en una imatge del febrer del 2011

GinebraLa mort del Muammar al Gaddafi, que va ser capturat a l'octubre pels rebels libis, pot ser constitutiva de crim de guerra, ha dit el fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional. "Crec que la manera en què Gaddafi va morir planteja sospites de crims de guerra", ha dit Luis Moreno-Ocampo. El fiscal ha afegit que estan preparant "un pla per tenir una estratègia global d'investigació de tots aquests crims".

El Consell Nacional de Transició de Líbia, la nova autoritat del país, s'ha compromès a investigar les circumstàncies de la mort del coronel libi i del seu fill Mutassim. Les imatges gravades amb telèfon mòbil que es van difondre el mateix dia de la seva captura demostren que era viu quan el van fer pres, que el van humiliar i pegar i que en ban abusar abans de matar-lo.

Saïf al-Islam, fill de Gaddafi i número dos del seu règim, està sota custòdia de les autoritats líbies, que han dit que volen jutjar-lo al seu país en lloc de lliurar-lo al Tribunal Penal Internacional de l'Haia, que el va processar per crims de guerra, juntament amb el seu pare, per la repressió de la revolta democràtica. Moreno Ocampo va dir que era possible celebrar el judici a Líbia.

stats