Especials 02/06/2012

Una multitud protesta per la sentència que condemna Mubàrak però absol alguns col·laboradors seus

La plaça Tahrir torna a ser l'escenari d'una manifestació massiva. Els que hi participen consideren insuficient la resolució judicial

Efe
2 min
La multitud a la plaça Tahrir protesta contra la sentència de Mubàrak / REUTERS

El CaireDesenes de milers d'egipcis es concentren a la plaça de Tahrir del Caire per protestar contra la sentència que aquest dissabte ha condemnat a cadena perpètua l'expresident Hosni Mubàrak i l'exministre de l'Interior Habib Al-Adli i ha absolt sis de seus col·laboradors. Els que protesten troben insuficient la resolució judicial.

Els manifestants han instal·lat tanques i filats per evitar el pas del trànsit en tots els accessos a l'emblemàtica plaça.

La televisió egípcia ha mostrat imatges de l'excandidat presidencial Hamdin Sabahi, considerat l'aspirant dels revolucionaris, arribant a Tahrir a coll dels seus seguidors.

Sabahi no va aconseguir passar a la segona volta dels comicis –que se celebrarà entre el 16 i el 17 de juny– després de quedar tercer en la primera ronda.

Un altre excandidat que hi ha anat ha estat l'esquerrà Khaled Ali, que encapçalava una marxa.

No hi ha policia ni soldats i els manifestants ocupen l'enorme plaça i canten consignes com ara "el poble vol executar Mubàrak" o "nul", en referència a la decisió del tribunal penal del Caire que ha absolt Mubàrak i els seus fills Alaa i Gamal dels càrrecs de corrupció, ja que ha considerat que havien prescrit.

Mubàrak i el seu exministre d'Interior han estat condemnats a cadena perpètua com a culpables de la mort de manifestants durant la revolució que va acabar amb la renúncia del mandatari el febrer del 2011.

La indignació també és per l'absolució de sis assessors d'Al-Adli del ministeri de l'Interior, també implicats en l'assassinat de manifestants.

Un dels punts de més tensió a la plaça és el començament del carrer Mohammad Mahmud, que porta fins al ministeri de l'Interior, escenari d'una sagnant batalla amb la policia el novembre del 2011.

Per impedir que ningú es dirigeixi al ministeri per buscar la confrontació amb les forces de seguretat, s'han format cadenes humanes que impedeixen l'entrada en aquest carrer.

"No volem problemes. Hem de protestar a la plaça i fer sentir la nostra veu per aquesta sentència injusta i il·legítima", diu Mohammad Alaa Mahfuz, un dels voluntaris de la cadena humana.

El comerciant Iàssir Ali, que porta una pancarta de protesta amb les fotos de Mubàrak i del candidat presidencial Ahmed Shafiq, explica que està "desil·lusionat" perquè, al seu entendre, el procés ha estat "un judici polític i no just".

"Si Shafiq [últim primer ministre de Mubàrak] és elegit president, el primer que farà serà posar-ho en llibertat", afegeix.

stats