EL QUADERN DEL MOBILE
Microsites MWC 2016 22/02/2016

Dia 1: La teva cara com a ‘password’

En l’estira-i-arronsa entre la mandra de l’usuari -disfressada de comoditat- i la seguretat de les dades, sovint acaba perdent aquesta última

i
Albert Cuesta
3 min
L’esfera robòtica de LG transmet imatges de videovigilància al mòbil... i entreté.

SÉ QUI ETS

En l’estira-i-arronsa entre la mandra de l’usuari -disfressada de comoditat- i la seguretat de les dades, sovint acaba perdent aquesta última. Per això al Mobile World Congress abunden les solucions que aspiren a resoldre el problema de les contrasenyes múltiples o, pitjor encara, repetides. Una de les més interessants és Mobile Connect, de la GSMA, que fa servir el telèfon de l’usuari per identificar-lo de cara als serveis digitals, de la mateixa manera que ara ens hi acreditem amb el nostre perfil de Facebook, Google o Twitter. Els dos països europeus on s’ha fet la prova pilot són Finlàndia i Catalunya, i aquest dimarts el Govern en presenta els resultats obtinguts a casa nostra. Més intrigant és el sistema True Key, d’Intel Security -l’antiga McAfee-, que agrupa totes les contrasenyes de l’usuari sota el paraigua d’una clau mestra que, entre d’altres coses, pot ser la seva cara, reconeguda per la càmera del mòbil. La identificació biomètrica va a més: MasterCard ha anunciat que es podrà pagar amb les seves targetes posant-hi només la cara.

EL FINAL D’UNA ERA

En un dels networking gardens, els petits espais a l’aire lliure escampats per tot el recinte del MWC on els congressistes poden prendre l’aire, una cervesa i un entrepà, les gandules per relaxar-s’hi estan patrocinades per BlackBerry. Com que l’empresa canadenca no participava directament en el Congress des que se celebra a Gran Via, més d’un visitant ha buscat amb il·lusió a l’àrea d’exposició l’estand per provar els seus telèfons actuals. No s’hi escarrassin: BlackBerry només té llogat un espai a la zona del pavelló 2, on s’hi troben despatxos per atendre discretament els clients considerats vip. Al taulell de la seva recepció, la prova tangible d’una nova era: un dels androides verds que guarneixen els estands de totes les marques que fan servir el sistema operatiu de Google.

JOGUINES

Al MWC d’enguany n’hi ha unes quantes. A la cinta transportadora de maletes de l’àrea Innovation City, un simpàtic gosset no sembla gens amoïnat per haver anat a parar a un aeroport diferent del que tocava; és que a la corretja porta un sensor connectat amb tecnologia NB-IoT que permetrà rastrejar-lo per tot el món. A l’estand de Nokia, mitja dotzena de cotxes de joguina autònoms circulen per un circuit en forma de vuit sense arribar a xocar en cap moment, ja que estan connectats entre ells per una xarxa 5G. I a l’estand de LG, una esfera robòtica es passeja per casa transmetent imatges de videovigilància al mòbil que la controla... i també pot entretenir el gat de la família amb un feix de llum làser.

ALIANCES I CAMEOS

Amb totes les patums tecnològiques citades a Barcelona, són de rigor les aparicions dels uns en els actes dels altres, de manera que es puguin fer visibles les aliances entre empreses. Mark Zuckerberg va donar la campanada diumenge oferint el suport a Samsung, però la cosa va continuar ahir. El problema és quan no es posen abans d’acord: Hans Vestberg, el conseller delegat d’Ericsson, pronosticava al matí que el 2021 hi haurà 28.000 milions d’objectes connectats; a la tarda, un dels seus subordinats participava en un acte a l’estand d’Intel en el qual el fabricant de xips encara pregonava els 50.000 milions -d’objectes connectats- previstos per al 2020. La xifra més alta de les dues va circular fa un parell d’anys, però darrerament fins i tot els promotors més entusiastes de l’internet de les coses han anat moderant aquelles expectatives.

Més aliances que es van donar a conèixer ahir, i algunes fins i tot resulten dubtosament compatibles: Ericsson col·laborarà amb Amazon amb l’objectiu de portar al núvol les aplicacions de les operadores i adoptarà els servidors de codi obert de l’Open Compute Project promogut per Facebook; Facebook s’ha posat d’acord amb Intel i Nokia -que és rival d’Ericsson- per crear software de gestió per a les operadores; Uber permet demanar un cotxe amb Facebook Messenger i pagar-lo amb el saldo de PayPal; PayPal servirà com a mitjà de pagament amb el moneder mòbil Wallet de Vodafone.

stats