Especials 30/05/2011

Els nens que conviuen amb fum fumen l'equivalent a 5 cigarrets al dia

2 min

BarcelonaEls nens i els nadons que viuen en un ambient de fum fumen l'equivalent a cinc cigarrets diaris, segons que ha denunciat avui les Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) amb motiu de la celebració, demà, del Dia Mundial sense Fum.

Asseguren que el fum ambiental del tabac és especialment nociu per als nens més petits perquè respiren amb més freqüència que els adults, i introdueixen més aire en els pulmons, si es compara amb una persona gran.

Els menors són més sensibles als efectes del fum en trobar-se en fase de desenvolupament i, segons aquests facultatius, exposar-los al fum ambiental implica posar en risc la seva resposta immunitària i el correcte funcionament dels pulmons, a més d'augmentar la probabilitat que tinguin la tensió alta en el futur

CAMFiC ha destacat que des de fa anys hi ha evidència científica que exposar els menors d'edat al fum del tabac els col·loca en una situació de risc de patir patologies de tota mena o d'agreujar les que ja poden patir.

També asseguren que no és suficient ventilar la casa o fumar a finestres o balcons perquè els contaminants del tabac es queden durant molt temps.

Des de la Societat Espanyola de Pneumologia Pediàtrica s'ha remarcat també que el tabaquisme de segona mà, el passiu, converteix la infància en un subjecte actiu d'inhalació per exposició passiva als productes del tabac, a l'exposar-se al fum de manera indirecta mitjançant les peces de la roba, tapisseries o cortines que l'envolten.

Asseguren les dues societats mèdiques que el fum del tabac no és només una molèstia que provoca picor als ulls, mala olor, o tos, sinó que conté potents irritants i substàncies que poden incidir en símptomes crònics com per exemple la tos o la mucositat, i que poden agreujar situacions com l'asma infantil, problemes funcionals respiratoris, sibilàncies, i altres de caràcter respiratori.

Els metges de capçalera remarquen, a més, que l'argument que esgrimeixen els fumadors per seguir fumant, segons el que el fum d'una ciutat és també molt perjudicial, no és cert perquè estudis recents a Catalunya demostren el contrari.

Han puntualitzat que aquests estudis han revelat que en alguns espais on es fuma la contaminació per benzè és superior a la dels carrers més contaminats d'algunes ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona.

stats