Especials 07/09/2012

Obama demana més temps per acabar la seva obra: "El nostre camí és més dur, però porta a un lloc millor"

El president nord-americà accepta la nominació demòcrata per revalidar el seu mandat amb un discurs pragmàtic

Reuters
2 min

CharlotteEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat paciència als nord-americans per reconstruir l'economia feble del país i ha rebutjat contundentment les propostes del candidat republicà Mitt Romney, aquesta matinada, en el discurs en què ha acceptat la candidatura demòcrata i ha demanat continuar quatre anys més en el càrrec.

"La veritat és que caldran més que uns quants anys perquè resolguem els desafiaments que s'han creat durant dècades", ha dit Obama en el discurs que ha fet a la Convenció Demòcrata de Charlotte, a Carolina del Nord.

"El camí que oferim pot ser més dur, però porta a un millor lloc. Els estic demanant que triïn aquest futur", ha sostingut.

Obama afrontava el desafiament de recuperar la màgia de la seva històrica campanya del 2008 a la Convenció del seu partit i generar entusiasme entre els votants, cansats de les dificultats econòmiques i d'un persistent atur del 8,3%.

En un discurs pragmàtic, ha dit als nord-americans que tenen davant seu dos camins molt diferents: triar entre ell o el seu rival republicà en els comicis del 6 de novembre, i que triar-lo a ell –ha assegurat– podria ser difícil, però que reformarà l'economia si rep més temps.

Obama vs. Roosevelt

Obama ha comparat la seva lluita amb la del president Franklin D. Roosevelt, el qual va liderar el país durant la Gran Depressió, i ha demanat una "responsabilitat compartida" per treure l'economia dels Estats Units de la seva pitjor crisi des de la dècada del 1930.

"No vull dir que el camí que els ofereixo sigui fàcil o simple", ha dit Obama. "Mai ho he fet. No em vau elegir per dir-vos el que volíeu sentir. Em vau elegir per dir-vos la veritat", ha afegit.

Sota la pressió per demostrar que pot generar llocs de treball, Obama ha fixat la meta de crear un milió de llocs de treball en manufactures abans del 2016. Romney ha promès crear 12 milions de llocs de treball en quatre anys amb forts augments en la producció d'energia i el comerç. Obama ha dit que reduirà a la meitat l'augment del cost de l'educació superior els pròxims 10 anys.

L'actual president nord-americà ha acceptat la candidatura demòcrata en un recinte molt més petit que el planejat, l'estadi Time Warner Cable Arena, amb capacitat per a 20.000 persones, després que les amenaces de mal temps el van obligar a descartar el pla de fer-ho en un estadi de futbol americà a l'aire lliure.

El vicepresident Joe Biden, formalment candidat per a un segon mandat, també ha parlat en l'última nit de la Convenció de tres dies que marca l'inici de la temporada de campanya, amb dos postulants a la Casa Blanca competint en una carrera molt renyida.

Els demòcrates han presentat oradors durant cada nit de la Convenció que representen temes clau de la campanya, com els drets de la dona, el rescat automobilístic d'Obama, els votants hispans, els drets dels homosexuals i la seguretat econòmica per a la classe mitjana.

stats