Especials 25/02/2013

Els Oscars 2013, en 10 curiositats

L'actor amb més estatuetes com a protagonista, la segona actriu més jove en guanyar-lo, els més nominats que han perdut més vegades i un empat, entre les anècdotes de la nit

Ara
2 min
Els quatre actors i actrius guanyadors dels Oscars 2013

Barcelona1. L'actor britànic Daniel Day-Lewis ha fet història amb l'Oscar que ha guanyat per 'Lincoln': és l'únic intèrpret que n'ha guanyat tres com a protagonista. Els altres dos se'ls va emportar per 'Pous d'ambició' i 'El meu peu esquerre'. De fet, també és l'únic actor que l'ha guanyat per una pel·lícula de Spielberg.

2. 'Argo' va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula, tot i que Ben Affleck no estava nonimat com a millor director. Això no havia succeït des de 'Tot passejant Miss Daisy'. En total, només havia passat quatre vegades més.

3. El director taiwanès Ang Lee va entrar a l'olimp dels directors guardonats amb dos premis Oscars després de guanyar amb 'La vida de Pi'. El primer se'l va emportar per 'Brokeback Mountain'.

4. És la segona vegada que un director que no és blanc guanya l'Oscar a millor director. L'anterior vegada va ser... Ang Lee! És, per tant, l'únic director de raça no caucàsica que ha guanyat en aquesta categoria al llarg de la història.

5. La Fantine de 'Los Miserables' ha regalat un 'hat trick' de guardons a Anne Hathaway: havia guanyat un Bafta i un Globus d'Ori ahir va rebre l'Oscar.

6. 'Skyfall', la cançó que Adele va compondre per al darrer film de James Bond, és el primer tema d'una pel·lícula de l'agent 007 que s'emporta un Oscar. La saga 007, en total, n'ha rebut quatre, sumant-hi els dos d'ahir.

7. El músic Thomas Newman i el director de fotografia Roger Deakins, nominats per 'Skyfall', han estat nominats 11 i 10 vegades, respectivament, i no han guanyat mai. Ahir, tampoc.

8. George Clooney és el segon que ha guanyat en les categories de millor actor ('Syriana') i productor ('Argo'). Abans ho havia fet Michael Douglas.

9. Hi va haver un empat en la categoria de millor muntatge musical per 'La noche más oscura' i 'Skyfall'. És la sisena vegada en 85 edicions dels premis que hi ha hagut empat.

10. L'Oscar a millor actriu per a Jennifer Lawrence la converteix en la segona noia més jove a guanyar-lo, amb 22 anys i 193 dies. La guanyadora més jove és Marlee Matlin, amb 21 i 218, per 'Fills d'un déu menor'.

stats