Especials 10/12/2011

Els països clau encara negocien a Durban un acord d'emissions

Representants dels EUA, la Xina, l'Índia i el Brasil encara negocien la signatura d'un segon període de Kyoto. Algunes delegacions han hagut de marxar per la impossibilitat de canviar els vols de tornada

Efe
2 min

DurbanEls països clau en la negociació de la Cimera del Canvi Climàtic (COP17) encara són a Durban per intentar tancar un acord malgrat que moltes delegacions han abandonat les reunions durant la jornada extraordinària de la conferència d'aquest dissabte.

EUA, Xina, Índia i Brasil, economies amb més emissions de gasos d'efecte hivernacle, romanen en la negociació de la COP17, després que les sessions s'allarguessin més enllà de divendres, data prevista per a la seva finalització.

La Unió Europea (UE) està representada per la Comissària per al Canvi Climàtic de la UE, Connie Hedegaard, i els ministres de Polònia i Regne Unit.

Nombroses delegacions, entre elles l'espanyola, s'han vist obligades a deixar les converses davant la impossibilitat de canviar els seus vols de tornada.

La negociació s'ha allargat durant tot el matí d'avui, sense significatius avenços i amb un llarg procés burocràtic per davant per a l'adopció definitiva de decisions.

"No hi ha hora exacta de fi", ha dit la secretària d'estat espanyola per al Canvi Climàtic, Teresa Ribera, que va precisar que, encara que diversos ministres han marxat ja de Durban "en aquests moments a la sala hi ha una representació adequada dels grups de negociació ".

Ribera s'ha mostrat optimista respecte a la possibilitat d'aconseguir finalment un acord a Durban, tot i que encara hi ha punts oberts de discussió.

Està previst que el reduït grup de ministres estudiïn avui un esborrany millorat del text que es va presentar a les parts ahir a la nit.

El document preveu la signatura d'un segon període del Protocol de Kyoto, primordial per a les economies en desenvolupament, i la posada en marxa d'un full de ruta per a un nou marc legal que comprometi tots els estats, requisit d'un grup de països encapçalats per la Unió Europea.

stats