Especials 20/10/2011

De "treva parcial" a "cessament definitiu", la terminologia d'ETA comunicat a comunicat

Fins a l'anunci de "cessament definitiu de l'activitat armada" d'avui ETA ha comunicat 11 vegades un alto el foc amb termes molt diferents

2 min
  • 1988: "Treva parcial amb cessament d'execucions". El gener de 1988 ETA va oferir al Govern una "treva parcial de caràcter oficial que suposaria el cessament provisional de les execucions, excepte en el cas d'enfrontaments fortuïts".
  • 1989: "Treva unilateral i oficial de l'arsenal armat". En aquests termes la va declarar ETA el 8 de gener de 1989, coincidint amb la represa de les converses d'Alger i amb un termini de dues setmanes. La va prorrogar dues vegades fins que l'abril de 1989, després de fracassar les converses, la banda va anunciar la fi de la treva.
  • 1992: "Període de distensió". El 10 de juliol de 1992, ETA va anunciar la seva voluntat de dur a terme "un període de distensió" a condició que s'iniciés "una nova fase de contactes oficials en un país neutral". En el seu comunicat avisava que si no es donaven passos en aquesta línia "mantindria oberts tots els fronts de lluita", com en efecte va fer.
  • 1996: "Suspensió temporal d'accions". El 23 de juny de 1996, mentre mantenia segrestat el funcionari de presons José Antonio Ortega Lara, ETA va anunciar la suspensió d'activitats per una setmana.
  • 1998: "Treva unilateral" amb la Ertzainta. El juny de 1998 l'organització terrorista va donar per acabada una "treva unilateral" amb l'Ertzaintza que suposadament mantenia des de sis mesos abans.
  • 1998: "Alto el foc unilateral i indefinit". El 16 de setembre de 1998, quatre dies després que els partits nacionalistes subscrivissin la declaració de Lizarra, la banda declara un "alto el foc indefinit" a partir del 18 d'aquest mateix mes. Catorze mesos després, el 28 de novembre de 1999, n'anuncia la fi i la represa de les seves accions a partir de 3 de desembre.
  • 2004: "Suspensió d'accions armades" a Catalunya. El 18 de febrer de 2004, tot just un mes abans de les eleccions autonòmiques catalanes, ETA va anunciar que, des de l'1 de gener anterior, havia suspès la seva "campanya d'accions armades" a Catalunya.
  • 2005: "Cessament de les accions armades contra càrrecs electes". El juny de 2005 ETA assegura que suspendrà les "accions armades" contra els "electes dels partits polítics d'Espanya".
  • 2006: "Alto el foc permanent". El 22 de març de 2006 la banda anuncia un "alto el foc permanent" que començaria l'endemà passat. El 30 de desembre d'aquest any ETA trenca l'alto el foc amb l'atemptat a la T-4 de Barajas, que va causar dos morts, encara que formalment no el dóna per trencat fins a juny de 2007.
  • 2010: Cessament d'"accions armades ofensives". Aquesta va ser l'expressió que va utilitzar ETA en un vídeo enviat el 5 de setembre a la BBC.
  • 2011: "Alto el foc permanent, general i verificable". En un comunicat difós el passat 10 de gener, ETA anuncia un "alto el foc permanent i de caràcter general, que pugui ser verificat per la comunitat internacional".
  • 2011: "Cessament definitiu de l'activitat armada". "ETA ha decidit el cessament definitiu de la seva activitat armada (...) ETA amb aquesta declaració històrica mostra el seu compromís clar, ferm i definitiu", diu la banda en el comunicat fet públic avui.
stats