Alemanya
Especials 09/05/2012

Nou revés per a Merkel al land de Slesvig-Holstein

El resultat de les eleccions al land de Slesvig-Holstein confirma la fi del govern de coalició del partit de Merkel i els liberals. Els socialdemòcrates, els Verds i la minoria danesa formaran un executiu tripartit

Efe
1 min
El candidat del Partit Pirata a Slesvig-Holstein amb el president del partit, Bernd Schlömer, aquest dilluns. / ANGELIKA WARMUTH / EFE

BerlínEls resultats definitius de les eleccions d'aquest diumenge a l'estat federat de Slesvig-Holstein, al nord d'Alemanya, confirmen la fi del govern de coalició de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel i el Partit Liberal (FDP).

Malgrat que la CDU ha estat el partit més votat en aquests comicis anticipats amb el 30,8% dels vots, no podrà repetir coalició amb els liberals, que només han sumat un 8,2% dels sufragis, mentre es perfila una aliança de socialdemòcrates (SPD), verds i la minoria danesa del SSW.

L'SPD ha obtingut un 30,4% dels vots, els verds un 13,2% i l'SSW, alliberat de la clàusula del 5% mínim per obtenir escons, un 4,6% dels sufrafgis. Junts sumen un escó més que la majoria absoluta.

La CDU podria hipotèticament liderar una coalició amb l'SPD, però aquest darrer ja ha anunciat, juntament amb els Verds i el SSW, que optaran per negociar la formació d'un executiu tripartit.

Ascens del Partit Pirata

La nova formació del Partit Pirata ha aconseguit, per tercera vegada consecutiva, obtenir representació parlamentària en la cambra regional d'aquest land, amb un 8,2% dels vots, mentre que L'Esquerra ha quedat fora del parlament amb només un 2,2% dels vots.

A l'amarga victòria de la CDU en l'estat més septentrional del país se suma al fet que el seu principal candidat, Jost de Jager, no ha aconseguit un escó directe a la cambra.

Els resultats són una nova desfeta per a la cancellera, el partit de la qual ja ha perdut, des de les eleccions federals del 2009, els lands de Rin del Nord-Westfàlia i de Baden-Württemberg.

stats