Especials 16/06/2012

“Si a una persona amb cadira de rodes li agrada ballar ha de poder fer aeròbic”

Els Centres Esportius Municipals de Barcelona faciliten la inclusió de les persones amb discapacitat en la pràctica de l'esport. El centre de la Sagrada Família, gestionat per la Fundació Claror, fa temps que aposta perquè tothom pugui gaudir de l'esport.

3 min
Alfons Font

Els Centres Esportius Municipals de Barcelona faciliten la inclusió de les persones amb discapacitat en la pràctica de l'esport. El centre de la Sagrada Família, gestionat per la Fundació Claror, fa temps que aposta perquè tothom pugui gaudir de l'esport.

Tothom pot practicar tot tipus d'esport?


Tothom ha de poder practicar l'esport que més li vingui de gust o que li aporti més beneficis, ja sigui en grups convencionals d'activitats dirigides o en grups adaptats. 
La gent comença a estar habituada a veure una persona amb discapacitat a la piscina o a la sala de màquines, però sorprèn poder-los veure, per exemple, en una classe d'aeròbic. Si a una persona amb cadira de rodes li agrada ballar i vol fer una activitat cardiovascular ha de poder fer aeròbic.

I és possible que ho faci en un grup convencional?
Si és positiu per la seva salut i en té ganes, ha de ser possible. Sobretot s'ha d'incidir en la formació del professorat i els monitors. Cal que sàpiguen reaccionar davant de les necessitats d'aquestes persones, tractar-les amb tota la normalitat i seguretat possibles i ser capaços d'adaptar les classes perquè les pugui seguir tothom. Per exemple, les famoses frases amb indicacions que canten els monitors durant les classes d'aeròbic s'han de cantar d'una altra manera.

No es veuen gaire persones amb discapacitat a les classes d'aeròbic.

És cert que l'usuari amb discapacitat fa un ús més individual del centre esportiu perquè encara hi ha moltes pors i prejudicis. Tradicionalment s'han destinat recursos a associacions que aglutinen les persones amb discapacitat perquè puguin fer esport en altres centres. Hem de fer un pas endavant i acostumar-nos a compartir espais per eliminar les desigualtats i evitar l'exclusió. 
També és cert que vivim en una societat que promou el culte al cos i aquest ideal és molt present a les instal·lacions esportives. Cal promoure l'esport com a benefici per a la salut i per això és important que els centres municipals vetllin per garantir uns serveis que els operadors privats no sempre ofereixen perquè no van lligats a la seva filosofia.

Què es fa per acollir i integrar les persones discapacitades en les activitats del centres municipals?


L'Ajuntament de Barcelona vol desenvolupar un programa perquè grups de diferents associacions es desplacin gratuïtament durant 10 sessions al Centre Esportiu Municipal que tinguin més a la vora i participin en les activitats dirigides. A més, cada setmana un grup de sis pacients de l'Institut Guttmann participa en les activitats d'un dels centres municipals de la ciutat. Amb aquestes iniciatives es normalitza la situació i tothom s'acostuma a la diversitat.

Totes les activitats es fan conjuntament amb la resta d'usuaris del centre?


No. S'ha de buscar la manera perquè les persones amb discapacitat pugui fer el màxim nombre d'acitivitats possibles en grups convencionals, però també és veritat que segons el grau d'autonomia o el tipus de discapacitat hi ha persones que necessiten activitats personalitzades que hem de continuar oferint. Per exemple, els impactes que genera una classe l'aeròbic o una classe de to muscular poden no ser beneficiosos per a persones amb síndrome de Down, perquè ja tenen un to musculat molt elevat i potser els convé més fer estiraments o activitats a l'aigua.

I les persones que necessiten ajuda per canviar-se de roba o per entrar a la pisicina?


Per entrar a la piscina o per canviar de màquina a la sala de fitness, el personal tècnic del centre les pot ajudar. Als vestidors es pot sol·licitar un servei de suport però, si se senten més còmodes, també hi ha l'opció que vinguin amb un familiar o conegut.

Cal destinar molts més recursos en personal per aconseguir un centre esportiu inclusiu?

És important que les persones que necessiten una atenció especialitzada es posin d'acord amb el centre per assegurar-se que hi hagi un tècnic que pugui estar per elles durant la franja horària que facin l'activitat esportiva. Millorant la comunicació podem ser més eficients.

stats