MÓN
Especials 31/03/2011

El govern nipó no planeja ampliar l'àrea d'evacuació al voltant de Fukushima

Continuen els esforços al complex per evitar noves fuites radioactives tot i que les filtracions al mar podrien ser constants. El govern promet que es prendran mesures si hi ha risc per a la salut

Redacció
2 min
Dues supervivents, a la zona més afectada pel sisme / EFE

BarcelonaEl govern del Japó no ampliarà de moment l'àrea d'evacuació de 20 quilòmetres al voltant de la central nuclear de Fukushima, malgrat que les dades de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) recomanen que la població marxi d'Iitate, un poble a 40 quilòmetres del complex. Ahir, l'OEIA va detectar nivells de radioactivitat que doblaven els permesos al poble en qüestió, de 7.000 habitants.

El portaveu de l'executiu nipó, Yukio Edano, ha dit que les dades de l'OEIA es tenen en compte, però ha insistit que a hores d'ara els nivells no suposen un risc "immediat" per a la salut. La teoria d'Edano és que l'organisme internacional ha mesurat la contaminació detectada al terra, mentre el govern treballa amb mesures de radiació atmosfèrica. El portaveu, però, ha avisat que "si la situació continua i es generen riscos per a la salut, prendrem mesures", i ha insistit que l'eventual resposta governamental "no arribarà tard".

Més de 200.000 persones van haver d'evacuar un radi de 20 quilòmetres a l'entorn de la central els dies posteriors al gran terratrèmol. Dels 20 als 30 quilòmetres al voltant del complex, el govern va recomanar a la població que no sortís de casa, però ara ha animat els ciutadans afectats a deixar la zona no per la radiació, sinó per les dificultats de fer-los arribar subministraments.

Preocupats pel mar

Entretant, continuen els esforços per drenar l'aigua contaminada a l'interior de la central, que ha inundat quatre de les sis unitats i que dificulta molt les operacions per activar el sistema de refrigeració del complex. Al mar que envolta la central, segueixen detectant-se alts nivells de iode radioactiu, més de 4.000 vegades el límit legal, cosa que podria significar que les filtracions són constants, segons ha reconegut el director general de l'Agència de Seguretat Nuclear nipona, Hidehiko Nishiyama. "És una possibilitat", ha dit Nishiyama, que ha afegit que els enginyers desconeixen encara d'on provenen les filtracions.

Ajuda francesa


Cinc experts francesos de l'empresa Areva, un dels grans grups d'energia atòmica del món, s'han traslladat al Japó per oferir assistència tècnica. Les tasques per lluitar contra la radiació a la central coincidiran avui amb la visita del president francès, Nicolas Sarkozy, que trepitjarà Tòquio durant unes hores per expressar al primer ministre japonès, Naoto Kan, la solidaritat dels francesos amb les víctimes de la tragèdia provocada pel terratrèmol del dia 11. Sarkozy, que arribarà a la tarda a Tòquio procedent de la Xina, estarà acompanyat per la ministra d'Ecologia, Nathalie Kosciusko-Morizet, que romandrà al Japó fins dissabte.

stats