LES REVOLTES AL MÓN
Especials 25/04/2011

Dos morts i desenes de ferits en les protestes contra el règim del Iemen

La policia del país ha obert foc contra els manifestants contraris al president Sàleh. L'oposició segueix protestant al carrer perquè desconfia del traspàs de poder promès pel president del país

Acn
2 min
Protestes contra el règim de Sàleh als carrers del Iemen

BarcelonaLes forces de seguretat del Iemen han obert foc i han llançat gasos lacrimògens sobre els manifestants antigovernamentals a la ciutat de Taiz, en una repressió que ha causat almenys dos morts i desenes de ferits. Fonts mèdiques han explicat que un manifestant ha mort i 33 més han resultat ferits durant les protestes a la ciutat d'Eb, al sud-oest del país, que demanaven la caiguda del règim del president Ali Abdul·là Sàleh. L'altra víctima mortal s'ha produït a la ciutat de Baida, 200 quilòmetres al sud de Sanà. Allà ha mort un manifestant i cinc han resultat ferits.

Milers de persones han protagonitzat manifestacions per demanar la marxa immediata del president Ali Abdullah Sàleh, tot i haver anunciat que faria un traspàs de poders. I és que hi ha molts iemenites que no es refien de la promesa de Sàleh de deixar la presidència. Alguns testimonis han informat que homes de dels serveis de seguretat vestits de civils han disparat contra els participants en les protestes. No obstant, fonts dels serveis de seguretat han indicat que un grup d'homes armats que es trobaven entre els manifestants ha disparat contra la policia i els vianants, fet que ha causat vuit ferits, entre ells cinc agents i tres civils.

D'altra banda, 22 persones han patit ferides de bala i unes 40 a causa de les pedrades a Taiz, segons el director de l'hospital de campanya instal·lat al centre de la ciutat, Sadeq al-Suga. Al-Suga ha explicat també que més de 250 manifestants han estat atesos en aquest centre mèdic improvisat amb símptomes d'asfíxia a causa dels gasos lacrimògens llançats per les forces de l'ordre.

A Taiz, igual que a altres ciutats del Iemen, inclosa la capital, Sanà, es desenvolupen manifestacions des de finals de gener, a la calor de les revoltes del món àrab. En aquestes protestes, que s'han intensificat des del febrer, primer es demanaven reformes polítiques i poc després la sortida del poder del president Sàleh, al poder al Iemen des de la unificació entre el nord i el sud, el 1990.

El president del Iemen, Ali Abdullah Sàleh, ha acceptat aquest cap de setmana abandonar el càrrec en un termini d'un mes a canvi d'immunitat judicial per a ell i el seu gabinet. El pla de transició del poder presentat per les monarquies del Golf preveu, també, que Sàleh cedeixi el poder al seu vicepresident un mes després que s'hagi signat un pacte amb l'oposició iemenita. Una oposició que va alertar que no abandonarà les manifestacions fins que Sàleh no marxi i que porta mesos de revoltes als carrers acusant el president de corrupció i demanant la fi d'un règim que dura ja més de tres dècades.

stats