Crisi de l'euro
Especials 15/05/2012

Un govern tecnocràtic: l'última aposta per sortir del bloqueig a Grècia

La caiguda de les borses a Europa i els Estats Units s'escampa als mercats asiàtics. Tots els partits, excepte els neonazis d'Alba Daurada, es reuneixen al migdia amb el president

Ara
1 min
Un agent de la Borsa de Nova York, amb l'impacte de la crisi grega / GETTY

BarcelonaEls partits grecs discuteixen aquest dimarts l'última proposta del president Kàrolos Papúlias per sortir del bloqueig polític que fa tremolar tota l'eurozona: un govern tecnocràtic amb ampli suport parlamentari que garantís l'estabilitat fins al 2014. Els partits d'esquerra, incloent-hi la coalició Syriza, que va ser la segona força més votada en les eleccions del 6 de maig, han reiterat que no se sumaran a un executiu partidari de les mesures d'austeritat associades als rescats de Grècia. Totes les forces polítiques han anunciat que participaran a la reunió convocada el migdia de dimarts al Palau Presidencial, amb l'excepció dels neonazis d'Alba Daurada. Dijous s'ha de constituir el Parlament, i el temps de les negociacions s'acaba.

Les enquestes indiquen que si finalment s'han de repetir les eleccions, la coalició d'esquerra antiausteritat Syriza, que defensa la pertinença a l'eurozona, podria resultar guanyadora. El seu líder, Àlex Tsipras, ha dit que assumiran els canvis legals necessaris per poder-se beneficiar dels 50 escons extres que la llei electoral grega atorga a la formació més votada, un bonus al qual no tindria dret pel fet de ser una coalició de partits.

Després de les caigudes de les borses europees i nord-americanes de dilluns, els mercats asiàtics han tancat amb pèrdues. Si no hi ha acord a Atenes, i Grècia es veu abocada a repetir les eleccions, la inestabilitat política i la impossibilitat d'implementar el paquet d'austeritat i complir els compromisos financers poden arrossegar el país fora de l'euro. El líder de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va negar dilluns aquesta possibilitat, però el sol fet que s'hagi obert el debat assenyala que ha caigut un tabú a Brussel·les i a Berlín.

stats