EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 27/04/2012

La clau de la pressió internacional explica que Rajoy mogui fitxa amb els presos d'ETA

El PP del País Basc assumeix que no es pot perdre aquesta oportunitat, però necessiten temps per preparar a militants i simpatitzants per al viatge de la reconciliació

Daniel Gómez
1 min
Mariano Rajoy

BilbaoL'immobilisme de Rajoy en la qüestió basca comença a esquerdar-se. El valor del Pla Integral de Reinserció no és el contingut –que les crítiques d'un sector de les víctimes d'ETA, dels oficials de la Guàrdia Civil i del mateix Mayor Oreja fan que sembli més agosarat del que realment és–, sino que posa de manifest que el PP s'està veient obligat a moure's en contra de la seva voluntat, o almenys a fer veure que s'està movent.

Es constata que la paràl.lisi que han injectat els populars al procés de pau del País Basc respon a una estratègia calculada i planificada d'endarrerir el que, a la llarga, serà inevitable. Si volen, poden. I si ara s'han decidit a fer un gest –desqüalificat per la mateixa esquerra abertzale i que, a més, els exposa a les crítiques dels sectors afins més radicals– és per la discreta però efectiva pressió internacional, que alerta que no es pot perdre aquesta oportunitat històrica.

Llegiu l'anàlisi sencera a l'Ara Premium.

----------------------------------------------------------

Daniel Gómez és corresponsal de Catalunya Ràdio a Bilbao

stats