REVOLTES AL MÓN
Especials 23/10/2011

Líbia proclama l'alliberament nacional i fixa la xaria com a "font de dret"

Desenes de milers de persones s'han congregat a Bengasi per celebrar l'adéu oficial a l'antic règim. S'obre una nova etapa a Líbia amenaçada per les divisions internes. Es derogaran les lleis contràries a la norma musulmana, com per exemple la limitació de la poligàmia

Agències
2 min
Un grup de libis celebra la victòria a Bengasi. REUTERS

BengasiEl president del Consell Nacional de Transició (CNT) libi, Mustafa Abdulyalil, ha anunciat aquest diumenge, públicament i en el discurs que oficialitzava la victòria del rebels, que la xaria, la llei islàmica, serà "la font del dret" del nou règim.

Com ja havien deixat clar durant la revolta, els rebels construiran una nació musulmana. I a l'hora de proclamar oficialment l'alliberament nacional després de vuit mesos de guerra contra el règim de Gaddafi, el president del CNT ha donat gràcies a Déu. Seguidament, ha confirmat: "com a nació musulmana, hem pres la xaria com a font del dret i qualsevol llei que contradigui els principis de l'Islam és nul·la amb caràcter general". Això afectarà, per exemple, la llei sobre el matrimoni, que limitava la poligàmia, i el divorci, segons ha destacat en el discurs. També es regularà els bancs segons la norma islàmica, que prohibeix la usura.

Abdulyalil també ha subratllat que "la revolució va començar de manera pacífica però després va haver de fer front a la violència", en referència a la repressió exercida contra els rebels pel règim del coronel Muammar al-Gaddafi, capturat i mort dijous a la seva ciutat natal, Sirte, en una acció poc clara de les forces del CNT.

L'epicentre de l'inici de la revolta del 17 de febrer, Bengasi, s'ha convertit avui en la seu oficial de l'alliberament nacional de Líbia. "Declarem a tot el món que hem alliberat el nostre país, totes les seves ciutats, pobles, valls, muntanyes, deserts i cels", ha dit un oficial que ha obert la cerimònia a Bengasi.

Des de bon matí, centenars de persones s'han dirigit a la ciutat per celebrar l'anunci. L'excitació era general, els ciutadans celebraven la possibilitat de poder votar en un futur i encarar una transició democràtica.

Però a partir d'ara Líbia comença una etapa complicada, marcada per les divisions internes pel poder. El president del Consell Nacional de Transició libi (CNT) és el representant del país, però també arrossega la llosa d'haver estat ministre de Justícia del dictador.

El primer ministre del CNT, Mahmoud Jibril, va anunciar ahir que dimitia i cedia el poder a un nou govern interí. Segons Jibril, per anar bé aquest govern s'hauria de consolidar en el marge d'un mes. "Una setmana seria ideal", ha dit avui des d'un fórum econòmic al Mar Mort (Jordània).

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats