Dones i joves amb talent prenen el relleu en l’alta cuina

The Alimentaria Experience mostra les últimes tendències en gastronomia i acull els grans xefs del nostre país, així com les noves promeses que despunten

Berta Vilanova
4 min
Dones i joves amb talent prenen el relleu en l’alta cuina The Alimentaria Experience mostra les últimes tendències en gastronomia i acull els grans xefs del nostre país,  així com les noves promeses que despunten Els ‘green’ xefs ‘Food Trucks’ i altres tendències de la gastronomia

“La gastronomia espanyola és una de les més ben considerades del món gràcies a la feina de xefs com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda i els germans Roca, entre d’altres”, diu David Lapuerta, director comercial d’Alimentaria. “És un valor en alça dins del sector turístic i la fira ha de mostrar aquesta tendència. Les empreses han d’aprofitar-ho per donar més valor al seu producte”. És per això que aquest any el saló dóna continuïtat al projecte The Alimentaria Experience, un espai inaugurat fa dos anys i que presenta totes les novetats vinculades a la gastronomia. “El visitant pot tastar i veure com es cuinen alguns plats dels restaurants amb més renom. L’objectiu de l’espai és realçar la qualitat, el sabor i la varietat d’ingredients i productes alimentaris de cada plat i crear una major cultura gastronòmica”, comenta Lapuerta.

En aquesta edició, The Alimentaria Experience inclourà diversos tallers i showcookings amb 40 cuiners, entre els quals destaquen grans noms de la cuina espanyola com ara Joan Roca, Ángel León i Mario Sandoval, entre d’altres. Però com a novetat també hi seran algunes de les noves promeses que marquen tendència en la restauració, entre les quals hi ha cada vegada més joves i noms femenins, segons explica Lapuerta. Alguns d’aquests nous talents són Paolo Casagrande (Restaurant Lasarte, Barcelona), Fernando Pérez Arellano (Restaurante Zaranda, Madrid), Ana Merino (Restaurant Mont Bar, Barcelona) i Macarena de Castro (Restaurant Jardín, Port d’Alcúdia). “Quan parlem de xefs amb estrelles Michelin, gairebé sempre apareixen noms masculins, però també hi ha moltes dones dins la cuina d’alt nivell i aquest any els hem volgut donar visibilitat”, diu Lapuerta.

Una de les xefs convidades és Beatriz Sotelo (a la foto de l’esquerra) del Restaurant A Estación (Galícia), amb una estrella Michelin, que ja fa anys que participa a la fira. En aquesta edició impartirà un dels tallers gastronòmics. “Crec que The Alimentaria Experience és un espai molt interessant -diu Sotelo- perquè aglutina totes les activitats relacionades amb la gastronomia i el visitant es pot fer una idea general. Si estiguessin repartides per tota la fira, com que és tan gran, es perdrien moltes coses. Per als cuiners també és un espai molt especial perquè permet descobrir projectes nous, veure què estan fent els altres xefs, conèixer productes, etc. El dia a dia dels cuiners és al restaurant i tenim poques oportunitats de trobar-nos i posar en comú el que fem. És un plaer estar envoltat de gastronomia”.

La tradició és tendència

Sotelo considera que la gastronomia tendeix cada vegada més a realçar els productes de qualitat i de proximitat i a recuperar la tradició. “La cuina de difusió o avantguardista no es pot entendre sense una base de tradició. Jo veig els dos mons molt entrellaçats. Un bon plat modern sempre incorpora elaboracions tradicionals, encara que estiguin més perfeccionades perquè tenim més maquinària, per exemple en mètodes de cocció o de conservació tradicionals”, diu la xef.

El taller de Sotelo tractarà aquest tema, en especial l’origen dels productes. “Parlaré del camí que segueixen els productes abans d’arribar a la taula. Sovint és un camí llarg i desconegut pels consumidors -explica-. Ara amb la crisi, els diners estan a l’ordre del dia i ens fixem molt en el preu. Crec que és important saber el procés que segueix un producte i la mà d’obra que hi ha al darrere per poder-lo valorar”. La xef mostrarà aquest procés a través de diversos reportatges que ella mateixa ha fet amb un equip audiovisual.

“Explicaré, entre d’altres, l’origen dels musclos. A quina hora s’ha d’aixecar el mariner per anar-los a buscar, com els troba, etc. I sobre els longueiros, una varietat de navalla de Galícia que els bussejadors obtenen submergint-se a pulmó -diu Sotelo-. Els bons productes s’aconsegueixen amb esforç, però justament per això són els que després permeten gaudir d’una bona gastronomia”.

Els ‘green’ xefs

Els vegetarians, vegans i flexiterians també tindran el seu espai a The Alimentaria Experience. El projecte inclourà demostracions culinàries en què es presentaran pràctiques d’alguns reconeguts restaurants que enfoquen les seves cartes a aquest públic. Hi participaran xefs com Sebastian Frank, del berlinès Restaurant Horvath (dues estrelles Michelin); Fabio Wilkelhofer, del Restaurant Plefferschiff de Salzburg, i Miguel Ángel de la Cruz, de la Botica de Mazapozuelos de Valladolid (una estrella Michelin), entre d’altres. “Hem volgut donar presència a l’alimentació vegetariana i vegana amb productes de proximitat, perquè en els últims anys ha crescut molt la seva demanda”, diu David Lapuerta, director comercial del Saló.

‘Food Trucks’ i altres tendències de la gastronomia

The Alimentaria Experience acollirà diverses àrees que serviran d’aparador de les últimes tendències del sector gastronòmic. Destaca l’àmbit dedicat al menjar urbà, en auge des de l’eclosió del fenomen food trucks, que està guanyant presència als carrers, mercats i fires vintage. Al saló es podran degustar els productes de les furgonetes Bicodexeado, Fileteando, Savia Natural, Vins Padró, Wild Alaska Food Truck i Ceviche 103.

També acollirà altres àrees de tendència, com ara l’espai Turisme Enogastronòmic, que acollirà les propostes gastronòmiques que des de les comunitats autònomes s’estan promocionant com a atractiu turístic de les seves regions en relació amb el món del vi. I finalment, l’espai Cocktail & Spirits, en què es mostraran els millors licors i destil·lats del mercat.

stats