La importància de triar els aliments que cuiden

L’editorial Amat publica el llibre ‘170 alimentos que cuidan de ti’, de Jean-Marie Delecroix. Aquest naturòpata aposta per una alimentació basada en la tria conscient dels aliments. En un llibre publicat per l’editorial Larousse el 2012, i acabat de traduir per Amat Editorial, l’autor en recomana 170, dels quals detalla beneficis nutricionals, a partir de les últimes investigacions científiques, i aporta també consells pràctics sobre com s’han de conservar i cuinar. Us en fem una tria

Trinitat Gilbert
3 min
L’editorial Amat publica el llibre  ‘170 alimentos que cuidan de ti’, del naturòpata Jean-Marie Delecroix La importància de triar els aliments que cuiden Delecroix aposta per una alimentació basada en la tria conscient dels aliments.  En un llibre publicat per l’editorial Larousse el 2012, i acabat de traduir  per Amat Editorial, l’autor en recomana 170, dels quals detalla beneficis nutricionals, a partir de les últimes investigacions científiques, i aporta també consells pràctics sobre com s’han de conservar i cuinar. Us en fem una tria

LA SARDINA

Rica en omega-3, és un dels peixos estrella per la seva aportació en àcids grassos essencials. És una aliada en cas de malalties cardiovasculars (arítmies, baixada de tensió, triglicèrids i formació de coàguls) i també en cas d’estrès, depressió, càncer, Alzheimer, artritis i inflamacions en general. Com que la sardina no és un depredador, no conté mercuri.

Conté molts greixos, els més famosos dels quals són els omega-3. També és un aliment aconsellable per la seva aportació concentrada de vitamines: B12, D, B3, B2, B6 i B5. També és font de minerals, com ara el calci.

A més, si es menja la sardina sencera; és a dir, amb l’estructura òssia, se n’aprofita tot.

L’OLI D’OLIVA

Un dels aliments més sans. Ric en antioxidants, que combaten l’envelliment cel·lular, l’oli d’oliva augmenta la secreció de la bilis. És purgatiu i regula el trànsit intestinal. També es sedatiu, tranquil·litzant, calmant i refrescant. Dóna vigor a la pell i al cabell sec i fet malbé.

Combat el colesterol gràcies a l’omega-9, que també beneficia el sistema cardiovascular. Alhora, és una font de vitamines E i K.

Com consumir-lo? Cru. També en galetes i pastissos o en fregits.

ELS CARGOLS

Destaca la seva aportació en calci. També en ferro i en magnesi. Molt recomanables per als que sovint se senten cansats. També aporten vitamines, entre les quals destaquen la C, per exemple. Alhora, els caragols són bons proveïdors de proteïnes amb pocs greixos i, cal dir-ho, una mica de colesterol.

El cas és que amb 100 g de cargols es cobreix més d’un 20% de la quantitat diària recomanada de calci; un 25% del ferro; més d’un 65% de magnesi i un 20% de fòsfor, per exemple.

Els estudiosos no es posen d’acord a l’hora de classificar-lo com a carn o com a mol·lusc.

LA CIVADA

És energètica, fortificant, combat la fatiga, l’astènia i la depressió. També en l’embaràs afavoreix el creixement de la criatura.

A més de saciar molt ràpidament, facilita el trànsit intestinal i contribueix a reduir el colesterol. Aporta proteïnes vegetals, de manera que 50 g cobreixen un 18% de les necessitats de les proteïnes de la dona i un 14% en el cas dels homes.

A l’hora de consumir-la, és recomanable en grans sencers com l’arròs, però també en farines o com a cereals per esmorzar juntament amb fruits secs.

A certes dosis, la civada pot ser laxant. Per aconseguir-ho expressament, cal bullir 20 g de flocs de civada en un litre d’aigua durant una hora i beure cada dia dos bols del líquid que s’hagiobtingut.

EL FAJOL

És un pseudocereal sense gluten, recomanable perquè és energètic, molt nutritiu, aporta proteïnes, antioxidants i fibres. És bo per a la diabetis pel seu índex glucèmic moderat i pels seus components útils per regular l’índex de glucosa.

Un estudi científic comparatiu col·loca el fajol en el primer lloc quant a la seva capacitat antioxidant, per davant del blat, la civada, el sègol i d’altres. Del fajol també destaca que és ric en minerals com el coure, un mineral que està constituït de col·lagen i elastina (les proteïnes de la pell i del cartílag), i d’hemoglobina, que intervé en la defensa immunitària i la lluita contra els radicals lliures. En el fajol també hi ha potassi, fòsfor, calci, sodi, ferro, zinc i seleni. A més, també hi destaquen vitamines com l’E.

A l’hora de consumir-ne, els grans es poden servir com un acompanyament de verdures o d’amanides. I amb les farines es poden preparar dolços. Per bullir els grans són necessàries dues mesures d’aigua per una de grans i bullir durant uns vint minuts.

stats