MÓN
Especials 31/03/2011

La propera cimera del G-20 tractarà la crisi nuclear del Japó

Sarkozy confirma durant una visita al país nipó que la reunió de París definirà noves normes internacionals de seguretat per a l'energia atòmica

Redacció
2 min
Naoto Kan i Nicolas Sarkozy, a Tòquio / EFE

BarcelonaEls vint països més poderosos del món volen extreure lliçons de la crisi nuclear que viu el Japó a causa del desastre que ha patit la central de Fukushima. Per això, la propera cimera del G-20, que tindrà lloc al maig a París, ha de servir per definir noves normes internacionals de seguretat per a l'energia atòmica. Dimarts vinent, un mes abans de la cimera del G-20, ha de celebrar-se una reunió entre experts energètics a Abu Dhabi per tractar el mateix problema.

El president francès, Nicolas Sarkozy, que avui visitava el Japó per mostrar el seu suport al país nipó, ha confirmat que la trobada estarà centrada en l'energia atòmica i, per això, ha convocat les autoritats nuclears dels diferents països. L'objectiu és revisar els estàndards globals que regeixen la producció d'energia a partir d'aquest tipus de combustible. Durant la visita a Tòquio, Sarkozy ha dit que el món ha d'establir "nous estàndards" en la indústria nuclear després de Fukushima. Sarkozy, que és el president de torn del G-20, ha assegurat que les centrals franceses que no compleixin els futurs estàndards es tancaran.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha valorat el fet de tenir l'oportunitat d'explicar davant la resta de líders mundials la gestió que ha fet l'executiu nipó de la crisi nuclear. Kan ha explicat que quan la situació a Fukushima estigui sota control, el govern revisarà la seva política nuclear. Al Japó, en l'actualitat totes les companyies elèctriques estan en mans de capital privat, un punt que també s'examinarà quan passi la crisi, ha insistit el primer ministre nipó.



França és el país més dependent de l'energia atòmica. Un 75% de la que utilitza prové dels 58 reactors nuclears repartits pel territori francès. Sarkozy ha insistit avui que tant el Japó com França "no tenen moltes opcions" al marge de l'energia nuclear per reduir les emissions de CO2. Encara que es treballa en la recerca d'energies alternatives, les plantes nuclears "no poden ser reemplaçades", ha dit el president francès, que ha recalcat que el debat s'ha de centrar en la manera de "maximitzar la seguretat".

stats