LA CRISI LÍBIA
Especials 01/04/2011

El règim de Gaddafi rebutja el primer alto el foc proposat pels rebels

Els representants del dictador libi han qualificat de "bogeria" la petició dels revoltats perquè les tropes governamentals es retirin de diverses ciutats que mantenen assetjades

Agències
2 min
Milicians rebels libis a Brega, on continuen els combats / EFE

Bengasi / TrípoliPrimera oferta d'alto el foc dels rebels i proposat rebutjada pel règim. La guerra continua enquistada a Líbia, malgrat els intents de trobar una sortida negociada amb la intervenció d'un enviat de l'ONU. La proposta d'alto el foc que aquest divendres havia deixat sobre la taula el Consell Nacional de Transició libi, el màxim òrgan dels rebels, ha estat rebutjada al vespre pel règim de Muammar al-Gaddafi. Així ho ha assegurat el portaveu del govern libi, Ibrahim Mussa. "Ens demanen que ens retirem de les nostres pròpies ciutats. Si això no és una bogeria llavors no sé què és. No abandonarem les nostres ciutats", ha explicat Mussa.

Per primera vegada des que es va iniciar la revolta líbia, el passat 17 de febrer, els rebels havien ofert la possibilitat d'un alto el foc amb condicions. Des de Bengasi, capital dels revoltats, el president del Consell Nacional Transitori (CNT), Mustafa Abdelyalil, havia anunciat que està disposat a negociar si les forces del líder libi, Muammar al-Gaddafi, aixequen el setge en algunes ciutats.

Abdelyalil ha fet l'anunci acompanyat de l'enviat especial de l'ONU, el diplomàtic jordà Abdelilah al-Jativ, que avui ha visitat Bengasi després d'haver estat ahir a Trípoli, on es va entrevistar amb el primer ministre libi del règim de Gaddafi, Mahmudi Bagdadi.

El dirigent dels revolucionaris ha advertit a més que per a l'alto el foc caldria que Gaddafi garanteixi la llibertat d'expressió. "No hi pot haver un alto el foc mentre hi hagi mercenaris i soldats a les teulades", ha subratllat. El possible alto el foc ha estat un dels temes de les converses que l'emissari de l'ONU ha mantingut tant amb les autoritats del règim de Gaddafi com amb els rebels.

Durant les discussions amb les dues parts ha reiterat "els elements bàsics de la resolució 1973" del Consell de Seguretat de l'ONU, ha explicat el mateix Jativa, que ha destacat que "cada part ha dit que complirà l'alto el foc si l'altra ho fa".

El règim de Gaddafi ha declarat l'alto el foc en diverses ocasions des del començament del conflicte, però sempre l'ha incomplert. I avui ha rebutjat finalment el que oferien els enemics.

Tanmateix, els moviments diplomàtics són cada dia més intensos al bàndol de Gaddafi. El règim del dictador intenta utilitzar la via diplomàtica amb les potències d'occident per posar fi al conflicte. Ho ha admès aquest divendres a la cadena britànica Channel 4 l'exprimer ministre libi Abdul Ati al-Obeidi. "Estem intentant parlar amb els britànics, els francesos i els nord-americans per aturar la matança de persones. Estem intentant buscar una solució de mutu acord", ha explicat al-Obeidi.

Mentrestant, aquest divendres han seguit els combats a Brega, 225 quilòmetres a l'oest de Bengasi, entre gaddafistes i rebels. Misurata, 200 quilòmetres a l'est de Trípoli, ha estat atacada amb obusos de les tropes del règim, que també han mantingut el setge a Zinta, a l'oest del país i a prop de la frontera amb Tunísia.

L'OTAN ha revelat que els seus avions han fet fins ara 178 sortides, 74 de les quals per atacar objectius, des que aquest dijous ha assumit plenament el comandament de totes les operacions sobre Líbia.

stats