Especials 15/04/2011

“Si el que vols fer té una FP, no ho dubtis!”

Marian Chavarria, directora de l'Institut Bonanova d'FP sanitària

Sònia Sànchez
3 min
Marian Chavarria

L’Institut Bonanova d'FP Sanitària va rebre el 2006 el premi Innovació de la Generalitat de Catalunya per un sistema de gestió de l’ensenyament que s’ha demostrat ser molt exitós. Imparteix set graus formatius, cinc de superiors i dos de mitjans, que van des de laboratori i radioteràpia fins a l’atenció sociosanitària. En dos anys, els alumnes estan preparats per entrar a treballar en un hospital. La seva directora des de fa més de vint anys, Marian Chavarria, és una fervent defensora de la formació professional (FP).

Quina és la clau de l’èxit de l’Escola Bonanova?

La clau de l’èxit és sobretot el contacte amb la realitat del sector sanitari. El 60% del nostre professorat treballa al sector, a més de fer classe, i això ens manté molt informats sobre les noves necessitats i tècniques que van apareixent en el món de la salut. De fet, a cada cicle tenim una comissió d’experts que decideixen els canvis que cal fer per anar adaptant el currículum a les necessitats del sector. És molt important aquesta flexibilitat per adaptar els programes.#L'FP ha de ser molt flexible, perquè és una formació dinàmica i professionalitzadora.

I això també suposa un vincle important amb el món laboral.

Tenim convenis amb unes vuitanta institucions sanitàries de tot Catalunya, que és on els nostres alumnes fan pràctiques des del primer curs. Per a nosaltres, els centres col·laboradors són una aliança estratègica fonamental, perquè són els llocs on normalment els alumnes acaben trobant un lloc de treball. La sortida laboral dels nostres cicles és molt alta, d’entre el 60% en el cicle que té menys inserció fins al 90% en el que en té més; va en funció del moment que viu el sector.

Com ha afectat la crisi econòmica als estudis d'FP?

En el nostre cas l’efecte ha estat positiu. Estem veient un augment dels alumnes que opten per l'FP. El curs passat, per a 300 places vam tenir mil preinscripcions. A més, amb la crisi el que hem vist és que augmenta la mitjana d'edat de la gent a l’aula. La majoria continuen sent nois i noies de 16 anys que vénen de l’educació secundària obligatòria (ESO), però hi ha cada cop més gent que en el seu moment no va voler estudiar i que ara es troba que no té feina i ve a l'FP, i també gent que s’ha quedat a l’atur perquè el seu sector està en crisi i busca una alternativa. Amb això hem passat d’una mitjana d'edat de 21 anys, fa un curs, a una mitjana que ja ronda els 28-29 anys.

Llavors, els diria als que es plantegen accedir a l'FP que aquests estudis poden ser una sortida a la crisi?

L’objectiu de l'FP va molt lligat amb un sector professional i a un lloc de treball. Jo els diria que pensin què és el que els agradaria fer en el futur i que si aquesta professió té una oferta d'FP, que hi vagin, que no s’ho pensin, perquè l’oferta d'FP en aquest moments té molta qualitat. Hi ha a qui li agrada, per exemple, l’automoció, i se’n va a fer una enginyeria perquè creu que l'FP no és de qualitat, i això no és cert. Les aules d'FP estan molt ben dotades i les escoles d'FP tenen molta relació amb els sectors productius, a través de convenis amb empreses.

Fins fa uns anys, però, l'FP es veia com l’opció de la gent a qui no li agradava estudiar.

L'FP no és per als alumnes que no volen estudiar, l'FP és l’opció per als alumnes que volen treballar. Són estudis que també requereixen estudiar i demanen maduresa. A la nostra escola, per exemple, amb 16 anys els alumnes els inserim en equips de treball altament qualificats, amb metges i infermeres. En molts casos també van directament a tractar amb els malalts. I tenim, més o menys, un 80% d’èxit escolar, és a dir, de joves que comencen i acaben els estudis, en el cas dels cicles mitjans, i un 90% en el cas dels cicles superiors.

A poc a poc ha anat creixent el nombre d’estudiants que opten per l'FP, sobretot al sector sanitari. Estan equilibrades l’oferta i la demanda d’aquestes professions?

La comparació amb Europa ens diu que a Espanya ens falten tècnics mitjans, molt necessaris en la nova economia del coneixement cap on ens hem d’encaminar. L'FP té un avantatge important, que és que és molt propera al sector productiu i està molt relacionada amb el món laboral. Potser en el nostre cas, el món sanitari, està molt ben equiparada l’oferta amb la demanda laboral, però en altres sectors, com són els de la mecànica o l’automoció, encara falten molts alumnes per cobrir tota l’oferta de llocs de treball que hi ha a les empreses.

stats