DESASTRE AL JAPÓ
Especials 17/03/2011

Els tècnics reprenen la lluita contra la radiació a Fukushima

Les autoritats han ordenat evacuar provisionalment la central nuclear per l'alta radiació. Els 50 treballadors ja hi han tornat. Surt un espès fum blanc del reactor 3, que hauria provocat una fuita radioactiva. La radiació ja es detecta a Tòquio. França demana als seus treballadors que fugin del país

Redacció
4 min
Fum blanc sortint del reactor 4 de Fukushima / TEPCO

BarcelonaEls tècnics han reprès la lluita per refrigerar el nucli del reactor de la central de Fukushima i evitar que es fongui, després que les autoritats del Japó hagin ordenat evacuar provisionalment el complex per l'alt risc de radiació. Segons informa l'operadora de la central citada per la CNN, els 50 treballadors ja s'han incorporat al lloc on eren. Segons ha informat el secretari del gabinet Yujio Edano, els han demanat que marxessin "a una àrea segura". Uns minuts més tard, les autoritats els han fet a tornar, un cop han baixat els nivells de radiació, segons la companyia Tokyo Electric Power.

Els nivells de radiació han augmentat i disminuït repetidament els últims dies a la central nuclear. Aquest últim augment "probablement" ha passat "perquè el recipicient de contenció del reactor número 3 ha estat danyat", segons ha informat l'agència de seguretat nuclear del Japó.

Aquest dimecres al matí la radiació també ha obligat a suspendre l'operació de llançar aigua als reactors des de l'aire per fer baixar la temperatura. Els helicòpters que feien aquesta feina s'han hagut de retirar provisionalment, segons informa el ministeri japonès de Defensa.

Es creu que les emissions de radiació poden venir dels reactors números 2 i 3 de la planta, mentre en el 4 s'hi ha declarat un incendi, segons informa l'agència oficial de notícies japonesa Kyodo. El nivell de ionització ha arribat a superar en algun moment els 10 mil·lisievert per hora.

Del reactor surten des d'aquest matí columnes de fum blanc. És vapor que ve de la piscina on hi ha les barres de combustible atòmic que ja s'han fet servir.

França ha ordenat als ciutadans del seu país que treballen al país asiàtic que tornin cap a casa o que es desplacin al sud del país. D'altra banda, la Xina ha demanat a tots els seus ports que reforcin els controls i supervisió per detectar nivells alts de radiació en mercaderies que arribin al gegant asiàtic, segons ha informat l'Administració General d'Inspecció i Quarentena de Xina a través de la seva pàgina web. El país vigila la costa des de dissabte passat, un dia després del terratrèmol. A aquests països s'hi afegeix Austràlia, ja que el ministre d'Afers exteriors del país, Kevin Rudd, ha instat avui als australians en les zones afectades al Japó que ha arribat el moment que es plantegin de marxar. El canceller australià ha dit que la crida no està relacionada amb els problemes de la planta nuclear de Fukushima, sinó amb la falta de proveïment, els talls d'aigua i l'escassetat de transports. Austràlia té 94 ciutadans desapareguts al Japó a causa del terratrèmol.

La radiació ja arriba a Tòquio

Els nivells de radiació s'incrementen a diverses localitats japoneses, inclosa Tòquio, mentre la població fa recollida d'aigua embotellada, màscares i queviures, i es prepara per quedar-se a casa. El Govern japonès ha avisat que la crisi de la planta nuclear de Fukushima ha provocat fuites radioactives que podrien afectar la salut i recomanar als residents que es quedin a casa seva, apaguin els sistemes de ventilació i tanquin les finestres. En un radi de 20 quilòmetres al voltant de la fatídica planta nuclear han estat evacuades prop de 200.000 persones. Altres 5.000 es troben repartides en una desena de refugis a la localitat de Kawamata, a menys de 30 quilòmetres de la central, on han rebut instruccions de quedar-se dins de les instal·lacions per si es produeix "el pitjor escenari possible", segons informa l'agència Kyodo.

A la província d'Ibaraki, adjacent a Fukushima, la radiació es va situar per uns moments en 5 microsievert per hora, cent vegades més del que és habitual, mentre una mica més al sud, a Kanagawa, era deu vegades més gran. A Tòquio també es van elevar els nivells de radiació fins a vint vegades més del que és habitual i es van detectar petites quantitats de substàncies radioactives com el cesi, però el govern metropolità va insistir que no implica riscos immediats per a la salut.

Malgrat les crides a la calma, a Tòquio, a uns 270 quilòmetres de la planta, es veien avui més màscares de l'habitual, mentre una part dels residents decidia allunyar per uns dies de la ciutat fins que remeti l'alarma per la situació a Fukushima. Durant la jornada d'avui molts estrangers han agafat el "Shinkansen", el tren bala japonès, per desplaçar-se en menys de tres hores a ciutats com Osaka, a més de 500 quilòmetres de la capital i on l'amenaça d'una fuita radioactiva és menor.

Des de principis d'aquesta setmana diverses missions diplomàtiques, com la francesa o la mexicana, havien aconsellat a aquells que se sentissin intranquils i no tinguessin assumptes "essencials" a Tòquio abandonar la ciutat, i avui l'ambaixada d'Àustria ha decidit portar la seva missió temporalment a Osaka .

Mentre les notícies sobre Fukushima són rebudes amb inquietud creixent entre la comunitat estrangera, en les quals se succeeixen rumors i desmentiments sobre evacuacions, els japonesos les segueixen amb més tranquil·litat, atents a través de la televisió de les instruccions de les autoritats locals. Se succeeixen les crides a la calma, a l'estalvi d'energia (el terratrèmol va paralitzar onze centrals nuclears) i a mantenir la prudència a l'hora d'anar als supermercats per evitar l'escassetat, com es fan ressò nombrosos mitjans.

"El Govern japonès ha anunciat que hi ha suficients subministraments emmagatzemats. Si us plau actueu amb calma i paciència", diu un missatge penjat pels responsables de la xarxa social Facebook al web de la seva versió per a Japó. Més al nord, les províncies veïnes a Fukushima es preparen per acollir els evacuats dels voltants de la central, molts dels quals el primer que fan és anar a l'hospital per determinar els nivells de radiació a què han estat exposats.

stats