MÓN
Especials 30/03/2011

La radiació es dispara al mar que envolta Fukushima

El nivell de iode radioactiu a l'aigua propera a la central supera en més de 3.000 vegades el límit de seguretat. L'Agència de Seguretat Nuclear no hi veu perill perquè s'ha evacuat la població i s'ha prohibit la pesca

Redacció
2 min
La contaminació afecta el mar proper a la central de Fukushima / REUTERS

BarcelonaLa central de Fukushima està molt a prop del mar, com podem veure en la fotografia que acompanya aquest article. Aquest fet ha facilitat que els helicòpters poguessin recollir aigua per mirar de refredar els reactors però ara provoca que la contaminació radioactiva es filtri fins a l'oceà. De fet, en el mar que hi ha a la vora de la central, els nivells de iode radioactiu superen en 3.355 vegades el límit de seguretat. És la mesura més alta des que van començar els problemes al complex nuclear, segons les dades de l'Agència de Seguretat Nuclear nipona.

L'isòtop 131 del iode, que és l'element que provoca la contaminació radioactiva, es degrada amb el pas del temps i en vuit dies ja ha perdut la meitat del seu poder de radiació. Per això, l'agència nipona diu que hi ha un perill baix que la filtració afecti la vida marina. Des que es va produir el gran terratrèmol del dia 11 i el posterior tsunami, la zona està evacuada i la pesca en les aigües properes a la central està prohibida.

Nous estàndards de seguretat

L'accident, però, ha provocat que el Japó actualitzi els estàndards de seguretat per a plantes d'energia nuclear. És el primer reconeixement oficial de la poca eficiència que tenia la normativa existent fins ara. L'anunci arriba després que el govern japonès hagi admès que no espera poder controlar la crisi en breu. El Japó, doncs, podria començar a reconsiderar la seva política energètica, posant l'accent en el potencial de l'energia solar i reduint l'aportació de l'energia nuclear, que ja és del 30% però que el govern volia augmentar fins a la meitat, abans de l'accident.



Ajuda internacional

Entretant, en la dimensió internacional de la tragèdia, els Estats Units han acceptat enviar robots de detecció de radiació al Japó per ajudar a explorar els nuclis dels reactors i les piscines de combustible usat a la planta de Fukushima. S'espera, a més, que el president francès, Nicolas Sarkozy, visiti Tòquio demà, en la primera visita d'un líder estranger al país des del desastre. França ja ha fet mostres explícites de suport al país del sol naixent i ja ha enviat diversos experts per col·laborar en la solució del problema.

stats