DESASTRE AL JAPÓ
Especials 16/03/2011

Els treballadors de Fukushima estan exposats a una radiació deu vegades superior a la normal

La fuita ha arribat a nivells de 400 mSv en una hora. Una prova de raigs X normal és d'uns 0,02 mSv

Redacció
1 min

BarcelonaA la central nuclear de Fukushima la radiació ha arribat a nivells de 400 mSv (0,4 sieverts) en una hora, deu vegades més que el màxim admès en un treballador exposat a radiacions. Els nivells de radiació es mesuren en sieverts. Un sievert són 1.000 mil·lisieverts (mSv). Els ciutadans estem normalment exposats a una radiació ambiental d'entre 2 i 3 mSv l'any. La radiació controlada no té risc. Una prova de raigs X normal és d'uns 0,02 mSv. En radioteràpia, per tractar tumors s'utilitzen entre 50 i 70 sieverts (es mesura en grays), però són dosis dirigides a parts reduïdes del cos.

"El cos pot suportar radiacions menors a un sievert sense problemes immediats greus sobre la salut, quan se superen els dos sieverts hi ha perills greus i amb més de sis o vuit sieverts al cos sencer un pacient està en risc de mort si no se li fa un trasplantament de medul·la òssia", explica Antonio Arellano, cap del servei d'oncologia radioteràpica de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Badalona, en aquesta notícia de l'ARA Premium. És per això que amb nivells de radiació de 400 mSv com els que hi ha a la central nuclear de Fukushima, "les persones no poden estar més de cinc hores exposades a la radiació".

Quins són els primers símptomes de la radiació sobre la salut? Els primers símptomes a una exposició moderada (un o dos sieverts) són nàusees, mal de cap, vòmits, diarrees i malestar general. També febre, cremades a la pell i caiguda dels cabells. Quan les dosis són més elevades, es malmeten els òrgans interns del cos.

stats