DESASTRE AL JAPÓ
Especials 26/03/2011

El nivell de iode radioactiu excedeix 1.250 vegades el límit legal al mar de Fukushima

Aquests nivells s'han detectat a primera hora d'avui en mostres d'aigua marina recollides molt a prop de la central nuclear, on ahir la concentració de iode radioactiu era 140 vegades superior al límit

Redacció
1 min
Treballadors de la central de Fukushima a les unitats de control 1 i 2, on ahir van haver de suspendre els treballs per recuperar el flux elèctric pels elevats nivells de radiació

TòquioL'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha informat avui que s'ha detectat una concentració de iode radioactiu 1.250 vegades superior al límit legal en aigües marines pròximes a la planta nuclear de Fukushima, al nord-est del Japó). En roda de premsa, un portaveu d'aquest organisme ha detallat que aquests nivells s'han detectat a primera hora d'avui en mostres d'aigua marina recollides molt a prop de la central nuclear, en les que ahir la concentració de iode radioactiu era 140 vegades superior al límit, informa Efe.

El nivell detectat avui suposa que, si un adult begués mig litre d'aquesta aigua, rebria una radioactivitat de 1 milisievert. A la planta d'energia atòmica de Fukushima els operaris continuen treballant per restablir el sistema de refrigeració dels reactors, danyat pel devastador terratrèmol i el tsunami que l'11 de març van arrasar el nord-est del Japó.

Ahir es van detectar alts nivells de radioactivitat en aigua acumulada en diversos llocs de la central, que van obligar a hospitalitzar dos operaris i van impedir seguir els treballs dirigits a activar les bombes d'aigua. Ara l'empresa responsable de la central la central sospesa com retirar l'aigua contaminada que s'ha detectat a les sales de turbines de diversos reactors.

Mentrestant, continua la injecció d'aigua des de camions per evitar un sobreescalfament: ahir divendres, es va començar a abocar aigua dolça sobre les unitats 1 i 3, en lloc d'aigua marina, per evitar que la sal cristal·litzada bloquegi vàlvules o canonades. Avui es farà el mateix amb el reactor 2, on també preveu tornar parcialment l'electricitat a la sala de control, cosa que ja s'ha aconseguit en els reactors 1 i 3. El reactor 3 està considerat el més perillós perquè és l'únic que a més d'urani conté plutoni.

stats