Líbia
Especials 13/04/2011

Els rebels libis demanaran el reconeixement internacional a la reunió de Qatar

El viatge del ministre desertor de Gaddafi a Doha desperta crítiques a la Gran Bretanya. El grup de contacte es reuneix a l'únic país àrab que participa en la intevenció

Agències
1 min
Funeral d'un pilot mort a Bengasi. REUTERS

DohaEls rebels libis, organitzats al Consell Nacional de Transició, esperen consolidar el seu reconeixement internacional a la reunió d'avui a Doha (Qatar) del grup de contacte de Líbia. Els països que donen suport a la intervenció internacional abordaran a la trobada l'evolució del conflicte entre les forces de Muammar al-Gaddafi i els rebels. A la trobada hi participen una vintena d'estats i els representants de l'ONU, la UE, la Unió Africana, la Lliga Àrab i la Conferència Islàmica.

La reunió començarà amb un esmorzar amb els representants del Consell Nacional de Transició, que agrupa els principals membres de l'oposició líbia. Davant l'estancament del conflicte en el terreny militar, el més probable és que els aliats insisteixin en el procés de transició política. Després de rebutjar la proposta d'alto el foc de la Unió Africana, els rebels posen com a condició la sortida de Gaddafi per obrir qualsevol negociació.

L'exministre d'Exteriors libi Mussa Kussa, que va desertar fa dues setmanes, ha viatjat també des de Londres a Doha per reunir-se amb les autoritats qatarianes, un moviment criticat a la Gran Bretanya, on es reclamava el seu processament per l'atemptat de Lockerbie.

Els ministres d'Exteriors del Regne Unit –William Hague–, França –Alain Juppé– i Espanya –Trinidad Jiménez– participen en la trobada, que obrirà el príncep hereu de Qatar, el xeic Tamim ben Hamad al-Thani. Per part dels EUA hi assistirà el número tres de la diplomàcia, el subsecretari d'Estat, William Burns. Qatar és l'únic país àrab que ha enviat avions de combat per participar en els atacs contra Líbia sota el paraigua de l'ONU.

stats