LA CRISI LÍBIA
Especials 04/04/2011

Els rebels demanen que l'OTAN ataqui l'oest de Líbia

El Consell Nacional Transitori creu que que la situació ha anat a pitjor des que va començar la intervenció de l'OTAN

Redacció
2 min
Rebels libis

BarcelonaCentenars de persones s'han concentrat avui a Bengasi per demanar a l'OTAN que atac a les tropes del líder libi, Muammar al-Gaddafi, a les ciutats de l'oest libi com Misrata, la tercera del país, atacada sense treva des de fa setmanes pels gaddafistes. Els manifestants s'han trobat a la plaça dels Jutjats de Bengasi, la capital rebel, per exigir a l'OTAN que ajudi a desactivar el poder de les forces de Gaddafi a les ciutats de l'oest libi, en les que ja s'hi comptabilitzen centenars de morts.

"On és la OTAN? Signat: Misrata", diu una de les desenes de pancartes que sostenen els manifestants, entre ells moltes dones i joves, que han anat a la plaça de Bengasi convertida ja en el centre simbòlic de la revolta líbia. "ONU i OTAN, què passa amb Misrata, Zauiya i Zenter?", es pregunta un altre cartell que duu un jove en referència a les tres principals ciutats de l'oest libi que han estat o continuen amb prou feines en poder dels rebels després de setmanes de setge per part de l'artilleria pesada i els tancs de Gaddafi.

Els manifestants criden lemes com "OTAN deixa ja de mirar i actua" o "Sarkozy porta ja a Gaddafi a la presó", en referència al president gal, convertit en una mena d'heroi entre els habitants de la zona oriental del país des que França va impulsar la resolució 1973 de Nacions Unides, que va aprovar la intervenció aliada per protegir els civils libis. "Massacres de Gaddafi a l'oest, les víctimes encara s'esperen", clama una altra de les pancartes que hi ha a la plaça al costat de diverses que critiquen el primer ministre turc, Recep Tayip Erdogan, per no recolzar els atacs aliats.

"La situació ha canviat totalment per pitjor des de l'entrada de l'OTAN", ha dit a l'agència EFE el membre del comitè de crisi del Consell Nacional Transitori (CNT), Haded Mohammad Ben Ali, que ha criticat que els bombardejos de les forces internacionals es repeteixin sobre les mateixes zones enlloc de concentrar-se al voltant de Misrata i altres llocs on serien més efectius.

"No creiem en l'OTAN, no volem una Líbia dividida", ha dit Ben Alí, en referència a una possible intenció voluntària per part de l'aliança de no atacar l'oest libi i mantenir el país segregat entre la zona rebel i la del règim de Trípoli.

stats