LÍBIA
Especials 05/03/2011

Els rebels recuperen Zawiyah i avancen cap a Sirte, localitat natal de Gaddafi

El govern libi accepta la mediació d'Hugo Chávez en el conflicte

Agències
2 min
revels a Bengasi

TripoliLes forces rebels han aconseguit de nou Zawiyah, localitat a prop de Trípoli, i repel·lir l'ofensiva de l'exèrcit de Muammar al-Gaddafi contra la ciutat d'aquest dissabte, al mateix temps que avancen cap a Sirte, la ciutat natal del dictador. L'exèrcit d'al-Gaddafi ha atacat a primera hora del matí Zawiyah, la disputada ciutat de l'oest del país convertida en un camp de batalla els darrers dies. Segons Reuters, els rebels han aconseguit fer retrocedir l'exèrcit fins a la perifèria. En l'aspecte diplomàtic, el govern libi ha acceptat finalment la mediació del president veneçolà, Hugo Chavez, per posar fi al conflicte.

Fa més d'una setmana que les forces del dictador i els rebels es disputen la ciutat de Zawiyah. Segons els opositors, al-Gaddafi ha bombardejat en les darreres hores el centre de la ciutat i ha provocat nombroses víctimes. Tot i que no existeixen xifres fiables, algunes estimacions parlen de 30 morts en les darreres hores a la ciutat, situada a 50 quilòmetres a l'oest de Trípoli. En aquesta zona, al-Gaddafi ha aconseguit aquest dissabte agrupar les forces i instal·lar punts de control a 3 quilòmetres del centre de la ciutat, controlada pels rebels. "Al-Gaddafi mai entrarà a la ciutat, l'única manera que ho pugui fer és matant-nos a tots abans", ha exclamat un rebel a Reuters.

A l'est del país, els insurgents asseguren que han fet retirar les forces lleials al dictador de la ciutat petroliera de Ras Lanuf, on els combats de divendres van deixar almenys 26 morts. La insurgència ha pres també la ciutat de Bin Jawad, a 525 quilòmetres a l'est de Trípoli, avança aquest dissabte cap a Sirte, la ciutat natal d'al-Gaddafi i un dels bastions de la resistència del règim, amb la voluntat de donar un cop de timó definitiu a la guerra.

El número dos del ministeri d'Exteriors libi, Khaled Kaim, va afirmar divendres al vespre que el govern havia acceptat la iniciativa de mediació de Veneçuela. Kaim va assegurar que la intervenció de Chávez "ajudarà al diàleg internacional i a restablir la pau i l'estabilitat". Fa dos dies, un dels fills d'al-Gaddafi, Saif al Islam, va rebutjar l'oferta de Veneçuela al·legant que no necessitaven ajuda externa.

stats