LES REVOLTES AL MÓN
Especials 14/05/2011

Els rebels libis busquen reconeixement als EUA

La Casa Blanca es limita a definir-los com a "interlocutor creïble i legítim”. La insurgència líbia ha aprofitat per demanar més suport econòmic per enderrocar Gaddafi

Agències
3 min
Milícies rebels dimecres a l'aeroport de Misurata. AFP

BarcelonaAlts funcionaris presidencials dels EUA s'han reunit amb una delegació dels rebels libis, encapçalada pel seu responsable d'Exteriors, Mahmud Jibril, amb qui han abordat la manera de donar "suport addicional" a aquests grups. Després de la trobada entre els rebels libis i el conseller de Seguretat Nacional, Tom Donilon, la Casa Blanca ha explicat que el Consell Nacional de Transició libi, l'organisme que agrupa els insurgents, és un "interlocutor creïble i legítim del poble libi". Per contra, ha insistit que el líder libi, Muammar al-Gaddafi, "ha perdut la seva legitimitat per governar" i ha d'abandonar el poder immediatament. En la trobada, els rebels també han demanat a la Casa Blanca suport econòmic. La reunió s'ha produït poques hores després que Obama es trobés aquest matí, a porta tancada, amb el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, amb qui ha analitzat la situació al país nord-africà. 




Donilon i Jibril han abordat "com els EUA i la coalició poden aportar suport addicional al Consell de Transició". El representant de la Casa Blanca ha lloat "el compromís del Consell amb una transició política que inclogui un futur democràtic per a Líbia". Abans d'acudir a la Casa Blanca, Jibril havia publicat un article d'opinió al diari The New York Times en què demanava el reconeixement del Consell com l'òrgan representant del poble libi. "Demanem als EUA que se sumin a França, Gàmbia, Itàlia i el Qatar i reconeguin el Consell com l'únic representant legítim del poble libi abans no es puguin celebrar eleccions lliures", indica el líder rebel. El reconeixement diplomàtic, apunta, "aïllaria encara més el règim de Gaddafi a Trípoli, augmentaria la moral de l'oposició i milloraria l'accés a l'ajuda humanitària i diplomàtica".

El dirigent rebel ha apuntat que "el que necessitem és que la gent entengui la nostra causa i ens ajudi a aconseguir els nostres drets legítims". Jibril també ha demanat assistència econòmica, en advertir que la manca de fons pot perjudicar seriosament la seva causa. En aquest sentit, la Casa Blanca treballa per tal de poder cedir als rebels els actius del règim confiscats després de la imposició de sancions, que als EUA ronden els 30.000 milions de dòlars.



Gaddafi manté el desafiament


Mentre la Casa Blanca vol estrènyer llaços amb els rebels libis per conèixer-los millor, ja que al febrer, quan va començar l'aixecament popular, era completament ignorant del tarannà polític de la insurgència, el líder libi, Muammar al-Gaddafi, manté el seu desafiament davant les operacions de l'OTAN. "Estic en un lloc on no em podeu trobar", ha afirmat aquest divendres en una locució distribuïda pels mitjans libis, després que circulés el rumor que havia estat ferit, o fins i tot mort, en un atac d'avions aliats.

Reunió d'Obama amb l'OTAN

Pel que fa a la reunió entre el president dels EUA i el secretari general de l'OTAN, segons ha informat la Casa Blanca, Obama i Rasmussen "es van mostrar d'acord que les operacions de l'OTAN han salvat vides i mentre el règim de Gaddafi continuï atacant la seva població, l'OTAN mantindrà la seva missió per protegir els civils". Els dos líders van parlar també sobre la situació a l'Afganistan, on l'OTAN té previst haver traspassat la responsabilitat de la seguretat del país al Govern a Kabul al 2014, i van subratllar "la importància d'un compromís sostingut per l'OTAN amb l'Afganistan perquè aquest any comença el procés de transició".

stats