Líbia
Especials 09/05/2011

"L'omissió de socors és un crim i no pot quedar impune perquè es tractés d'immigrants africans"

El capellà italià Moses Zeni va alertar els guardacostes italians i l'OTAN de la localització d'una pastera on després van morir 61 refugiats

Cristina Ma
1 min

BarcelonaMoses Zeni, que dirigeix l'ONG Habeshia, dedicada a l'atenció als refugiats de la Banya d'Àfrica, ha explicat a l'ARA que ell mateix va alertar les autoritats del lloc on era una pastera amb 74 immigrants que fugien de la guerra a Líbia cap a l'illa italiana de Lampedusa. La seva petició no va ser atesa ni pels guardacostes italians ni per l'OTAN. "Aquell dia hi havia diversos vaixells a la zona: per què ningú no els va ajudar?", pregunta.

Zeni va rebre la trucada d'auxili des d'un telèfon per satèl·lit dels refugiats, que estaven a punt de quedar-se sense combustible ni menjar. El capellà italià d'origen eritreu assegura que ningú va fer cas de les seves repetides demandes d'informació sobre la sort dels nàufrags.

Setze dies després el corrent tornava l'embarcació a la costa de Líbia, només amb 11 supervivents. Dos van morir poc després i la resta van ser detinguts durant quatre dies per les tropes gaddafistes. Entre les víctimes hi ha dos nens petits. "L'omissió de socors és un crim, i no pot quedar impune per què es tractés d'immigrants africans", lamenta el capellà. Zeni explica que els immigrants subsaharians a Líbia es troben en un foc creuat entre gaddafistes i rebels, i que no poden retornar als seus països d'origen, d'on van fugir per la persecució ètnica o política. "Gaddafi els utilitza políticament per amenaçar Europa i els envia en un viatge molt perillós", denuncia.

MÉS INFORMACIÓ A L'ARA PREMIUM

stats